Nya USA-inspirerade protester i Kuba

San Isidro-kollektivet på besök i Washington. Här med OAS´ generalsekreterare Almagro.

Nytt protestförsök i Kuba med backning från USA

Det är samma gamla visa som upprepats gång på gång i olika former under 60 års tid; hur individer och grupper styrda och finansierade från USA försöker framkalla missnöje och helst uppror, som ska störta Kubas regering. De otaliga undergrävande aktionerna är väl dokumenterade. Dessa ”dissidenter” kläs av som de köpta agenter de är, liksom personerna och pengarna bakom. Ändå är det varje gång några som låter lura sig. Inte minst då nyhetsbyråer, västerländska regeringar och en rad så kallade NGO:er varje gång fördömer de kubanska myndigheterna.

Samma regeringar och medier som inte säger ett knyst när svarta oprovocerat mördas brutalt av USA:s polis, när tusentals demonstranter misshandlas och grips i samband med protester i samma land, där hunger och fattigdom breder ut sig medan börsen gör all-time-high. De är tysta när massakrer och massmord fortsätter vecka efter vecka och år efter år i länder som Colombia, Guatemala och Honduras. De är tysta när protester våldsamt slås ned i länder som Peru, Chile, Haiti och Brasilien. För att inte tala om tystnaden inför Israels dagliga övergrepp mot palestinierna och Marockos mot västsaharierna. Men om några USA-finansierade agenter grips, om så bara i någon dag, då brakar en lavin av fördömanden loss. Låt dig inte luras. Se vad som ligger bakom.

I Kuba pågår protester som, trots sin ringa omfattning, fått uppmärksamhet långt utanför landets gränser. Vad är det som händer?

Ett självutnämnt artistkollektiv, San Isidro Rörelsen, MSI, i Gamla Havanna genomför en hungerstrejk för att deras kompis, rapparen Denis Solis, ska släppas. Solis greps och dömdes för missfirmelse av tjänsteman till åtta månaders fängelse. Också flera av personerna i MSI-kollektivet är tidigare dömda och de flesta av dem arbetar inte. Solis säger sig inte erkänna Kubas president, utan hans president är Donald Trump. Samme Trump som plågar kubanerna med de värsta sanktionerna någonsin och som är hjärtligt avskydd av de flesta kubaner.

Luis Manuel Otero Alcántara, som ses som ledare för gruppen MSI, har haft täta kontakter med USA:s ambassad och där framförallt Mara Tekach. Stora delar av gruppen har varit i Washington och där sammanträffat med bland annat Luis Almagro, OAS ökände generalsekreterare. I en av sina videos hälsar MSI till terroristen William González Cabrera och Solis säger sig ha haft kontakter med denne. Gonzalez Cabrera har finansierat terrorattentat med molotovcocktails mot installationer i Havanna, då de försökt att sätta eld på en cafeteria, en frisörsalong och en butik. Liknande är fallet med Jorge Luis Fernández Figueras i Miami, efterlyst i Kuba. Denne lovade Solis 200 dollar om han följde instruktioner. Det var när polisen kom för att förhöra Solis om hans kontakter med terroristen som denne fick ett utbrott som renderade fängelsestraffet.

På videosnuttar som MSI själva släppt på sociala medier ses de dansa och festa i lägenheten där den påstådda hungerstrejken, utan mat eller vatten, sägs ha pågått i närmare en vecka.

För några dagar sedan anslöt sig den kubanske medborgaren Alvarez Rodriguez, bosatt i Mexiko, till MSI. Han flög till Havanna via USA. Två länder med galopperande utbrott av Covid-19. Han följde inte de karantänregler som Kuba har för att hindra smittspridning av Covid-19 och stannade inte på den adress han uppgivit. Istället anslöt han till MSI och platsen för deras ”hungerstrejk”. Därför hämtades gruppen på ett dussintal personer för att hälsoundersökas. Detta skedde lugnt och med iakttagande av bestämmelserna. Ingen av de inblandades rättigheter kränktes och hämtningen skedde för att skydda befolkningen. Ingen utsattes för våld eller skadades. Efter att hälsotillståndet för de inblandade kontrollerats fick de återvända.

Förutom kravet på frigivning av Solis, har tillkommit ett krav om att de kubanska butiker som säljer varor för hårdvaluta ska stängas. Kravet på frigivning av rapparen Solis får inget stöd bland vanliga kubaner. Då gällde det att hitta något mer lockande. Dollarbutikerna tillkom för att de kubaner som tidigare reste till Panama och andra länder för att göra inköp istället spenderar sina pengar på Kuba. Ön lider stor brist på hårdvaluta och tanken med dollarbutikerna är att valutan stannar i landet och kan användas för att förse de vanliga butikerna med varor. Samtidigt har dollarbutikerna väckt ont blod då många kubaner inte har möjlighet att handla i dessa. Men medan MSI-kollektivet kräver att dollarbutikerna stängs, så har de själva beställt varor från dessa, trots sin påstådda hungerstrejk.

Från USA ger Willy González (se ovan), Kiki Naranjo y Jorgue Luis Fernández Figueras direktiv till Rörelsen San Isidro MSI. De tre är efterlysta i Kuba. Syftet med MSI:s protest är att framkalla social oro och kaos. De följer CIA-manualen för ”fredlig kamp” och ”färgrevolutioner”. De påstår att de inte får lämna lägenheten, vilket inte heller stämmer. De får gå vart de vill, men föredrar att stanna och försöker påkalla internationell uppmärksamhet.

På lördag samlades knappt 200 ungdomar framför Kulturministeriet och krävde att få prata med ministern. Viceminister Fernando Rojas har varit och träffat dem, men en del av ungdomarna nöjer sig inte med detta. Många olika agendor är representerade, men i sociala medier dominerar de rent regeringsfientliga elementen. Från Miami kommer uppmaningar om att ”hålla gatorna”, ”få kastrullen att explodera” och utöka protesterna. Flera kubanska artister framhåller att MSI inte representerar dem och idag håller de en manifestation riktad mot MSI:s aktion.

MSI har haft framgång så till vida att Hollands och Tjeckiens regeringar (som, tillsammans med Sverige, hör till de mest Kubafientliga inom EU), liksom USA och Amnesty uttryckt ”oro för de mänskliga rättigheterna” i Kuba. Till dem har sällat sig USA:s utrikesminister Pompeo, OAS´ generalsekreterare Almagro, senatorer som Marco Rubio, terroristorganisationen CANF i Miami, USA:s viceminister för Latinamerika Michael Kozak. Dessa, som alla är varma anhängare av den mördande blockaden, förbud att resa till Kuba och skicka pengar dit, de ömmar varmt för sin lilla grupp på ön och eldar på ännu en gång för att kubanerna ska resa sig mot sin regering. De kommer att ännu en gång misslyckas och bli besvikna.

Kvitto på inköp till de ”hungerstrejaknde” från en av de dollarbutiker de kräver ska stängas

Det är ju ganska anmärkningsvärt att en protest från ett litet antal personer, där ingen gripits och ingen skadats, får sådan uppmärksamhet från regeringar, ministrar och organisationer. För dem vore det bästa ifall den kubanska polisen skulle gå loss på dem i stil med hur demonstranter behandlas i regionen, och gärna ge dem några martyrer. Det uppsåtet har ännu inte lyckats.

Medier i olika västländer, inklusive Sverige, rapporterar om protesten. Hade detta hänt i något annat land hade varken politiker eller medier visat något som helst intresse för saken. I motsats till protester i Frankrike, Grekland, Storbritannien eller USA den senaste tiden, har ingen fått en batong i huvudet i Kuba, ingen har gripits. I motsats till Chile har ingen fått ögonen sönderskjutna. I motsats till Colombia har ingen misshandlats eller utsatts för sexuellt våld, torterats eller mördats. Men mediebevakningen är omfattande. Det gäller ju ”regimen” i Kuba.

Cubadebate 201124 och 201126, TT, Silvio Rodriguez 201127, Svensk-Kubanska 201129

La verdad de San Isidro (+Video) | Cubadebate

Autoridades sanitarias actúan contra violación del protocolo de salud para los viajeros internacionales en San Isidro (+ Video) | Cubadebate

KAMPANJ, KAMPANJ, KAMPANJ!

Under pandemin skärper USA aggressionen mot Kuba och Venezuela. Allt för att framkalla desperation, nöd och död. 

Samtidigt ökar den världsomfattande solidariteten. Krav höjs från regeringar, påven, parlamentsledamöter, FN och andra organisationer, samt från vanligt folk på ett slut på blockaden. Likaså växer kravet, inte minst i länder där de kubanska medicinska läkarbrigaderna arbetar, att Henry Reevebrigaderna ska tilldelas Nobels Fredspris 2021! Hjälp till att öka trycket på USA!

Bli en del av denna solidaritetsrörelse!        

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Fredspriset: SKRIV DITT NAMN MED UPPMANINGEN ATT NOBELS FREDSPRIS 2021 SKA TILLDELAS DE KUBANSKA MEDICINSKA LÄKARBRIGADERNA, HENRY REEVE!

KLICKA HÄR SÅ KOMMER DU TILL NAMNINSAMLINGEN!

Bort med blockaden: SKRIV DITT NAMN MED KRAV PÅ SLUT PÅ BLOCKADEN!

KLICKA HÄR SÅ KOMMER DU TILL NAMNINSAMLINGEN!

Ekonomiskt bidrag: OM DU HAR MÖJLIGHET – GE ETT BIDRAG TILL MEDICIN-INSAMLINGEN! PENGARNA GÅR TILL MEDICINSK UTRUSTNING Pg 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72