Nyfascistiskt toppmöte i Vårt Amerika

Morir por amor (1973), screentryck av Roberto Matta. Foto: Casa de las Américas.

Uttalande av Casa de las Américas:
Ett nyfascistiskt toppmöte i Vårt Amerika

När progressiva regeringar som drivs av tron på verklig förändring och missnöje med motståndarnas förödande politik segrade i Latinamerika var det bara att vänta att högern skulle inleda en motattack.

Som en del av detta kommer ett toppmöte för de besegrade att äga rum i Mexiko den 18 och 19 november – sammankallat av Konservativa aktionskonferensen (Conferencia Política Acción Conservadora, CPAC) – med [Argentinas förre högerpresident] Mauricio Macri, [Chiles fascistiske presidentkandidat] José Antonio Kast, [Perus reaktionära presidentkandidat] Keiko Fujimori och Brasiliens Eduardo Bolsonaro (son till den avpoletterade Jair), och med deltagare som [fascisten och kuppmakaren i Bolivia] Luis Fernando Camacho, [Trumps kampanjchef] Steve Bannon och [polacken] Lech Walesa.

Man behöver bara läsa namnen för att inse att det idag inte handlar om att konkurrera med den där upplysta högern som höll de så kallade liberala värderingarna så högt, utan om att konfrontera den mest oförblommerade reaktionen och till och med nyfascismen.

Högern i Latinamerika och Karibien är som bekant en ivrig försvarare av demokratin när spelreglerna gynnar den. Men om den är rädd för att förlora privilegier snarare än något val tar den skamlöst till hela skalan av våld, inklusive statskupper (militära eller rättsliga) och, om nödvändigt, tortyr, försvinnanden och massakrer. Det är först när den har befäst sin makt som den visar ett till synes vänligare ansikte igen, såvida inte omständigheterna gör att den återigen visar sig från sin grymma sida.

I dag ser vi i världen en alarmerande tillväxt av denna rasistiska och främlingsfientliga extremhöger som via medier och sociala nätverk piskar upp hat och som avskyr invandrare och minoriteter lika mycket som moderata reformister. Med lögnen som vapen försöker man sopa bort det som historien och kulturen har byggt upp under århundraden.

Vänsterns segrar i vår region de senaste åren inger hopp och måste försvaras. Vi måste avslöja alla de fällor och komplotter som hotar ansträngningarna att utöka den sociala rättvisan och försvaret av jordens fattiga.

I sin sista text, ”Anteckningar om Amerika”, undrade Roberto Fernández Retamar vilket öde som väntar en värld som kastas in i barbari av dem som betraktar andra människor som underlägsna och behandlar dem som sådana, på ett sätt som liknar nazisternas.

För att förhindra att detta barbari blir det naturliga och förhärskande uppmanar Casa de las Américas sina vänner på kontinenten, alla ärliga människor oberoende av politisk färg, att höja sina röster och fördöma denna nya fascistiska offensiv, för våra mest grundläggande rättigheter, vår värdighet och våra liv.

Havanna, den 17 november 2022

Declaración de la Casa de las Américas: Una cumbre neofascista en Nuestra América