Mediakriget mot Kuba på sociala plattformar

Mediakriget mot Kuba också på sociala plattformar

Läs också : https://svensk-kubanska.se/twitter-och-facebook-i-usa-regimens-tjanst/

Vid middagstid måndagen 22 oktober 2022 märkte Twitteranvändare en förändring. Twitter började sätta en varningstext på en rad offentliga medier som ”knutna till den kubanska regeringen”. Den taggen klistrades också på budskap och delningar från privata konton som länkade till medierna.

I tisdags följde Facebook upp genom att stänga ner en hel rad konton som tillhör anhängare, eller påstådda anhängare, av den kubanska revolutionen.

Samtidigt rörde FB inte hundratals anti-kubanska konton som berättar om hur man tillverkar bomber, uppmanar till att bränna ner polisstationer, gör reklam för väpnade intrång, avslöjar privata uppgifter på meningsmotståndare, sprider förolämpningar och gör hatiska påhopp.

Som om det handlade om ett videospel har de nordamerikanska mediejättarna denna vecka beslutat att rikta sin laserstråle mot Kuba för att tysta ”karaktärerna” hos en fiende som inte på något sätt kan försvara sig.

Vissa argumenterar att det är en ära att få en stämpel på sig att vara finansierad av en regering. Visst kan det vara det. Men Twitter avser inte att glorifiera Granma, Cubadebate, Radio Habana, Juventud Rebelde och andra. De vill minska dessas spridning och de budskap som de förmedlar.

Utan någon förvarning har det transnationella företaget utökat sin kontroll över Karibien i försöken att utradera obehagliga röster. De utövar censur på en global skala genom sina algoritmer utan någon som helst möjlighet att säga emot. Inte nog med det, de hävdar att privata media är mer opartiska och äkta än de offentliga hos sina meningsmotståndare. 

Men det mest absurda i detta är att om ett företag som är länkat till USA:s regering, som Twitter är, och som stämplar andra medier som ”knutna” till en stat, är det enkelt att finna bevis på att Twitter  arbetar alltmer intimt tillsammans med Vita Huset ända sedan USA-politiker börjat pressa tech-företag att reglera innehållet. 2011 accepterade Twitter att följa Federal Trade Commission att ”genomföra, övervaka och justera sina säkerhetsåtgärder” under överinseende från regeringen. Sedan dess har Twitter överlämnat uppgifter om tusentals av sina användares uppgifter till regeringsbyråer.

I augusti rapporterade tidskriften Forbes att USA är den regering som främst kräver data från tech-plattformarna. Sedan 2013 har uppgifter för närmare två miljoner användare överlämnats. Inför valet 2020 var Twitter ett av många företag i Silicon Valley som arbetade direkt med USA:s regering för att avgöra vilket innehåll som skulle tas bort och vilket som skulle få finnas kvar. 

Närhelst Twitter rensat ut tusentals konton för ”icke äkta uppförande” och för att de sägs agera på uppdrag av främmande regeringar, så kommer det aldrig att vara konton från NATO-länder eller allierade till USA:s regering. Det behövs inte mycket fantasi för att förstå orsaken. De länder som utsätts för mest censur är föga förvånande Ryssland, Kina, Iran, Venezuela och förstås Kuba.

12 maj 2020 blockerades 526 konton från Kuba. Beslutet förklarades inte för användarna som såg sina konton bortplockade. Dagen efter sade Michael Kozak, vice minister för västra halvklotet, att USA:s UD hade identifierat ”fler än fyra dussin kubanska konton” som bröt mot Twitters regler. Detta kungjordes alltså av USA:s regering, inte det stora och ”oberoende” företaget.

I stort sett samtidigt publicerade Miami Herald uttalanden från en annan myndighetsperson om framstegen i relationerna med Twitter: ”Vi har en fortlöpande dialog med teknologiföretag och arbetar med dem för att delge dem våra tankar om försök från statliga och icke-statliga aktörers påverkan för att sprida desinformation och propaganda”, sa Lea Gabrielle vid UD.

Facebooks historia som en USA-regeringsanknuten mediekanal är ännu mörkare och väl känd. Som exempel tar jag skandalen 2021 då Vita Husets talman Jen Psaki sa till journalister att regeringen ställt samman listor över folk som på FB publicerar ”problematiskt” innehåll, så att FB ”kan avlägsna dem”.

Den kände journalisten Glenn Greenwald på Intercept reagerade ilsket: ”Enheten mellan företag och stat är ett av de klassiska kännetecknen på fascism.” Greenwald syftade på Facebook men det stämmer lika bra på Twitter.

Rosa Miriam Elizalde, Resumen Latinoamericano 221027

The Sport of Marking the Enemy

The Sport of Marking the Enemy