OAS´ chef i blåsväder

Foto: Juan Manuel Herrera / OAS (CC BY-NC-ND 2.0)

Medan De Amerikanska Staternas Organisations (OAS) generalsekreterare Luis Almagro förra veckan höll tal i Lima om nödvändigheten av att bekämpa korruption, så seglade en skandal av stora mått upp inom just OAS i Honduras.

På förra veckans toppmöte VIII Cumbre de las Americas, offentliggjorde Almagro utnämningen av den brasilianske advokaten Luiz Antonio Guimares som ny talesperson för Missionen till stöd mot Korruption och straffrihet i Honduras (Maccih), under ledning av OAS.

Beslutet är det sista försöket från generalsekreteraren Almargo att tysta kritiken mot korruption i just Maccih från dess förre chef, peruanen Juan Jimenez, som avgick i februari.

Det var i april 2016 som Maccih installerades i Honduras med det påstådda syftet att bekämpa straffriheten i landet och stärka institutionerna. Det är det första sådana försöket i OAS. Men Jimenz, som ledde Maccih från start till februari, sade upp sig och fördömde Almagros medverkan i olika oegentligheter i hur arbetet utfördes. Han kallade också Almagro för passiv vad gäller den politiska krisen i Honduras, som nådde sin kulmen i slutet på förra året. Det handlade om valfusk i de val som resulterade i att högerns Juan Orlando Hernandez valdes.

”Det vi inte kan tillåta är korruption inom Maccih”, tillade Jimenez efter att ha avslöjat att Almagro vägrade att ta emot honom vid ett besök i Washington för att diskutera utvecklingen av projektet. Den peruanske advokaten säger att 25 procent av hela personalen som skulle arbete inom Maccih i Honduras befinner sig i Washington och inte tar något ansvar för det som händer i Honduras.

”Vi vet inte vad de gör. Bara två av tjänstemännen som arbetar där samarbetar med oss. Vad gör resten?”, sa han till pressen efter sin uppsägning.

Ointresset för antikorruptionsarbetet i Honduras sammanfaller med Almagros hets mot Venezuela. Att störta landets lagliga regering har blivit en besatthet hos honom.

Till anmälan mot Almagro har Maccihs förre advokat Julio Arbizu anslutit sig. Han har lagt till en anmälan mot rasism inom Maccih. ”I hela mitt liv har jag bekämpat rasism och fördomar, på grund av min färg och till och med på grund av min nationalitet (peruan). Nu tillägnar mig några typer inom OAS rasistiska tillmälen. Jag pratar inte om mig, jag pratar om dem som fått tjänster som de aldrig har kvalificerat sig till”, sa Arbizu till pressen.

Situationen är så allvarlig att Almagro inkluderade Maccih i sitt invigningstal vid VIII Amerikanska Toppmötet, som paradoxalt nog var tillägnat kampen mot korruption.

Almagro nämnde inga namn, men det var tydligt att han riktade sig mot de progressiva regeringar mot vilka han förklarat krig.

Valet av Guimaraes är ingen tillfällighet. Den brasilianske advokaten har utmärkt sig som åklagare i Sao Paulo i Brasilien, en viktig samlingspunkt för den politiska förföljelsen av förre presidenten Lula från Arbetarpartiet.

Det finns belägg för att domaren Sergio Moro och en grupp brasilianska advokater fått träning i Washington och andra länder med syftet att använda lagar för att hindra Arbetarpartiet och dess progressiva program.

Inte nog med ovanstående. Nu anklagas också Almagro för att ha tagit emot 240 000 dollar i reseersättningar utan att ha lämnat verifikationer och kvitton på mer än 9 900. Förra veckan träffade den korrupte Almagro en rad korrupta latinamerikanska ledare för att diskutera korruption.

En av Almagros förtrogna, den högerextrema senatorn från Florida Marco Rubio, var förstås också i Lima. Rubio har tidigare tagit emot 3,3 miljoner dollar från vapenlobbyn i USA. På en presskonferens i Lima tillfrågades han om han fortsätter att ta emot pengar från vapenlobbyn efter skjutningarna i hans delstat. Han vägrade att svara på frågan.

Granma 180415, ZonaFranK 180416

http://www.granma.cu/viii-cumbre-de-las-americas/2018-04-15/escandalo-de-corrupcion-en-la-oea-salpica-a-luis-almagro-15-04-2018-19-04-26

https://zonafrank.wordpress.com/2018/04/16/almagro-recibio-casi-us-240-000-de-viaticos-y-devolvio-unos-us-9-900/

https://zonafrank.wordpress.com/2018/04/16/en-cumbre-sobre-corrupcion-marco-rubio-se-niega-a-responder-si-continuara-recibiendo-dinero-de-los-lobbys-de-armas/