Opinion piskas upp med lögner om kinesisk spionbas i Kuba

Foto: Creative Commons

Opinion piskas upp med lögner om kinesisk spionbas i Kuba

När lögnerna om påstådda kubanska ”akustiska attacker” mot USA:s diplomatiska personal i Kuba fallit platt till marken och dementerats till och med av CIA kommer nästa lögnkampanj. Nu anklagar USA, landet med utan konkurrens flest militärbaser i främmande länder, Kuba för att hysa en kinesisk sådan bas. Medan USA:s baser är fakta, är den kinesiska på kubansk mark en gemen lögn. 

Varför piskas denna kampanj om en kinesisk spionbas i Kuba upp nu? Det politiska sammanhanget är det totala misslyckandet för de två partierna i Washington – under Biden, Blinken, Schumer och Jeffries ledning – att få något politiskt stöd i regionen, internationellt eller i FN för sina anti-kubanska ansträngningar. Dessa skärptes när pandemin var som värst och den socialistiska regeringen under Miguel Diaz-Canel uppfattades som sårbar.

Även om Kuba överlevt den intensifierade anti-kubanska politiken under Biden har ekonomin skadats svårt och vi ser bara de första tecknen på en återhämtning. Det råder skriande brist som medför en hård daglig kamp för invånarna att hitta nödvändiga varor för att leva och upprätthålla en tillräcklig levnadsstandard.

Men Kuba står inte ensamt. Mexiko och Ryssland har levererat olja för att köerna ska kunna kortas. Med Vietnam har avtal ingåtts om leveranser av ris och andra varor. Avtalet som skrevs under i Havanna häromdagen mellan Colombias regering och den colombianska ELN-gerillan om eldupphör är ytterligare ett bevis på den fars som USA:s inkluderande av Kuba på listan över länder som sägs stödja terrorism är – och hela världen vet.

Det finns statistik och tecken som ger anledning till försiktig optimism. Det gäller ökade turistströmmar. Brasilien är åter en stark röst mot blockaden. President Lula har talat klartext liksom Mexikos och många andra regeringar i Latinamerika, Karibien och Afrika; länder som fortsätter att ta hjälp av kubanska läkare.

Denna gamla slitna Washington ”spion-skräck”- skrönan lanseras som en försöksballong för att se om den lyfter, och i så fall hur. Oavsett är den också ett indirekt erkännande att politiken från Trump till Biden målat in Washington i ett hörn.

Blockaden fortsätter med sin inneboende tröghet och det finns inga tecken på att några förändringar eller lättnader övervägs av något av de två kapitalistiska partierna som delar makten i USA. Vilket betyder fortsatta påtryckningar och konsekvenser som gör att faran för Kuba ökar.

Vi måste behålla fattningen medan denna farliga kampanj lanseras och arbeta med vår solidaritet mot blockaden.

Ike Nahem, journalist på Counter Punch 230611 (redigerat ZT)

Kuba dementerar kategoriskt USA:s påståenden om spionbas

Kubas utrikesminister, Bruno Rodriguez, underströk i måndags att det som USA:s utrikesminister Blinken hävdar, om en kinesisk spionbas i Kuba, är lögn.

”Intygandena från USA:s utrikesminister om en kinesisk spionbas i Kuba utgör en lögn.

Kubas position är klar och kategorisk.

Dessa påståenden saknar grund.

Syftet är att de ska tjäna som ursäkt för att vidmakthålla blockaden mot Kuba och den politik av ’maximalt tryck’, något som förstärkts under de senaste åren. Något som möter ett växande avståndstagande internationellt och också inom USA. Kraven gäller såväl hävandet av blockaden som att stryka Kuba från den godtyckliga listan över länder som främjar terrorism.

Kuba utgör inget hot mot USA eller något annat land. USA utövar en politik som dagligen hotar och straffar hela den kubanska befolkningen. USA har placerat ut och disponerar tiotals militärbaser i vår region, och vidmakthåller mot det kubanska folkets vilja, en militär bas på det olagligen ockuperade området i Guantanamoprovinsen.

Vi står inför ännu en desinformationsoperation, som så många andra tidigare, som USA skapat i sin långa historia av fiendskap mot vårt land.”

Cubadebate 230612 (ZT)

Bruno Rodríguez: Declaraciones de Secretario de Estado sobre supuesta base de espionaje en Cuba carecen de sustento

HÄV BLOCKADEN MOT KUBA!

Bli en del av solidaritetsrörelsen!

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Eller skicka ett bidrag till Stödfonden

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Bidrag till insamlingen ”Mediciner till Kuba”

PG 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72