Opinionen stöder vänstern i Bolivias val

Foto: Christian Jiménez (CC BY 2.0)

Opinionsundersökning pekar på seger för vänsterns Arce i Bolivia

Luis Arce, kandidat för socialistpartiet MAS och förre socialistiske presidenten Evo Morales, kan vinna valet nästa månad redan i första valomgången. Oppositionen mot honom är en splittrad grupp av rivaliserande partier. Det visar en opinionsundersökning i onsdags.

Den omfattande undersökningen av Jubileo Foundation, utförd av universitet och media, kom fram till att 40,3 procent av bolivianerna skulle rösta för MAS och Arce i valen den 18 oktober.

Arce är tidigare ekonomiminister i Morales regering. Som tvåa kommer Carlos Mesa, en fd president, i opinionsundersökningen med 26,2 procent och nuvarande interrimspresidenten [som sedan dess hoppat av valet] släpande efter med 10,6 procent.

För att det inte ska bli en andra valomgång krävs minst 40 procent av de giltiga rösterna i första omgången och minst tioprocents försprång till nästa kandidat.

Opinionsundersökningen genomfördes mellan 3 och 7 september och 15 979 personer runt om i landet. Enligt utförarna, som består av fler än 20 bolivianska organisationer, är tillförlitligheten 95 procent.

Förra veckan visade en undersökning från Ciesmori att det skulle fattas 3 procent för att MAS skulle vinna redan i första omgången.  Om det blir en andra omgång skulle Mesa kunna vinna om han kan övertala anhängarna till de andra partierna, utom MAS, att stödja honom. Franklin Pareja, politisk analytiker vid San Andres Universitetet, säger att det är anmärkningsvärt hur MAS lyckats undvika skandaler kring Morales, som är i exil i Argentina. Samtidigt som Mesa misslyckats med att vinna fler anhängare. ”Det andra som är anmärkningsvärt är den betydande besvikelsen för [kuppresidenten] Añez, som trots att hon framställt sig som en stor ledare, idag totalt saknar alla chanser”, sa han.

Talespersonen för MAS, Sebastian Michel, uppger att partiet nu strävar efter rösterna från de närmare 30 procenten som inte har bestämt sig. En debatt mellan presidentkandidaterna kommer att hållas 8 oktober.

Reuters 200916

Bolivia election poll suggests outright victory for Morales’ candidate

Gillar du det Svensk-Kubanska Föreningen gör?

Vill du bidra till kampen mot den omänskliga blockaden?

Swisha en 20:a eller valfri summa till

123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Ett ännu mer betydelsefullt stöd är medlemskap!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer och arbetslösa).