Öppet brev till New York Review of books mot hybridkriget

Refuserat svar till New York Review of Books om kubansk "samvetsfånge"

En rad konstnärer och författare svarar på ett brev i New York Review of Books. Deras brev blir censurerat.

Vi stöder Kuba mot blockaden och hybridkriget

Den 26 maj publicerade New York Review of Books ett öppet brev undertecknat av en grupp framgångsrika artister och författare – inklusive Junot Diaz och Edwidge Danticat – och hävdade att den kubanske artisten Luís Manuel Otero Alcántara är ”anhållen enbart för att ha uttryckt sina idéer genom sin konst.”

Vi som undertecknat detta bestrider det som de ovan nämnda hävdar och utmanar dem att ompröva sitt brev. I detta nämns inte att Luís Manuel Otero Alcántaras förbindelser med USA:s regering och ignorerar det avgörande sammanhanget; nämligen det pågående kriget som USA för mot Kuba.

2 maj togs Luís Manuel Otero Alcántara till Havannas Calixto Garcia Sjukhus efter flera dagars påstådd hungerstrejk. Kubas hälsovårdsministerium gjorde ett uttalande att han ”inte visade några tecken på undernäring” men att han skulle vara ”kvar för observation”. 31 maj kunde Alcantara åka hem. I en intervju med CubaNet, en Floridadistribuerad medieorganisation som fått hundratusentals dollar från USA:s regering, på YouTube strax efter sjukhusvistelsen säger Alcantara att han fysiskt mådde ”ganska bra”. Han sa att han intagit flytande näring efter att han anlänt till sjukhuset, sedan att han varken åt eller drack i ytterligare en vecka och sedan att ”han åt bra och drack vatten” de sista veckorna innan utskrivningen.

Luís Manuel Otero Alcántara blev berömd i november 2020 efter en annan hungerstrejk i vilken han krävde frigivningen av sin kompis i San Isidro Rörelsen (MSI) Denis Solis. Denne är en Trump supporter och förespråkar att USA ska införliva Kuba. Solis hade dömts till åtta månaders fängelse efter att ha skrikit homofoba okvädningsord till en polis. Nyligen visade kubanska medier ett dokument som sägs visa hur Alcantara tar emot en månatlig summa på tusen dollar från USA:s regering. Bevis har framkommit hur två andra San Isidro aktivister har band till USA-finansiering. Medlemmar i rörelsen har offentligt uttalat stöd för Trump, uttalat gillande för de förödande sanktionerna som Kuba utsätts för och har träffat samt fått stöd från USA:s diplomater i Kuba.

Vi anser inte att människor ska fängsla andra människor. Inte heller rättfärdigar vi förtryck från någon regering. Men vi ifrågasätter främjandet av en påstådd ”fredlig försvarare av mänskliga rättigheter” som öppet förespråkar störtandet av den enda regering i Karibien som modigt trotsar USA:s hegemoni. Vi förkastar också skönmålandet av en individs tveksamma aktioner och samtidigt blunda för alla politiska och historiska sammanhang.

Sedan 1960 har USA bedrivit ett krig mot Kuba – beväpnat och finansierat paramilitär som invaderat landet, utfört mordförsök, introducerat afrikanskt svinpestvirus och erbjudit skydd till terrorister som sprängt hotell och ett civilflygplan då de 73 civila ombord omkom. På senare år har USA i hemlighet kanaliserat miljontals dollar till kubanska artister, journalister och aktivister för att genomföra regeringsfientliga aktiviteter med syfte till ”regimskifte”. Hela tiden har USA drivit ett extraterritoriellt ekonomiskt krig som stryper den kubanska ekonomin genom att hindra handel, inte bara med USA, utan med hela världen.

Också när Kuba lider av den förödande krisen som orsakas av USA:s sanktioner har den kubanska regeringen skickat tusentals läkare och sjuksköterskor till fler än 20 länder i Latinamerika och Afrika för att bekämpa pandemin. Och Kuba är på väg att bli det första landet som vaccinerat hela sin befolkning med egenutvecklade vaccin. Vaccin som det planerar att dela med sig av till andra länder i Syd.

Vi hoppas att de som undertecknat brevet funderar över varför de prioriterar frågan före andra, sådana som effekterna av USA:s blockad mot det kubanska folket, inklusive afrokubaner. Att prioritera Alcántara driver in en kil mellan färgade i USA och Kuba och eldar på en kampanj från Miami som pressar Bidenadministrationen att vidmakthålla den orättvisa och inhumana politiken av aggression mot Kuba. Det finns fall i världen på modiga och principfasta aktivister som betalat priset för att ha försvarat de mest utsatta från de mäktigaste. Det gäller inte i detta fall.

Obs: New York Review of Books vägrade att publicera detta brev med motiveringen: ”det finns ingen logisk grund eller ansvar för redaktörer som ger ’rätt till replik’”.

Undertecknat:

Luna Olavarría Gallegos

Manolo De Los Santos

Vijay Prashad

Gerald Horne

Roxanne Dunbar-Ortiz

Ciara Taylor

Phillip Agnew

Catherine Murphy

Nachito Herrera

Helen Yaffe

Ajamu Baraka

Mamyrah Dougé-Prosper

Jodie Evans

Devyn Springer

Angelica Salazar

Andray Domise

Charisse Burden-Stelly

Luci Murphy

Eugene Puryear

Bocafloja

Jacqueline Luqman

Abdushshahid Luqman

Tyrone Allen

Jemima Pierre

Austin Cole

Bill Martinez

Lowell B. Denny, III

Lesley-Ann Brown

Carlos Sirah

Hope Jones

Petros Bein

Joan P. Gibbs

Rosemari Mealy

S.E. Anderson

Ashaki Binta

Nick Estes

Namupa Shivute

Counterpunch 210603

We Stand With Cuba Against the US Embargo and Hybrid War

We Stand With Cuba Against the US Embargo and Hybrid War