Vänstern kanske på väg mot seger i Peru

Valaffischer 2a omgången Peru
Foto: Txolo, CC BY-SA 4.0 Wikimedia Commons

Oerhört jämt i presidentvalet i Peru – fördel Castillo

Medan denna artikel skrivs har det kommit nya uppgifter som ger vänsterns Pedro Castillo en knapp ledning; 50,076 procent med 94,059 procent av rösterna räknade! Trenden har dock varit tydlig hela tiden, Castillo har knappat in medan rösterna från landsbygden strömmar in. Det som kan kullkasta den vinnande trenden är utlandsrösterna där Fujimori har större stöd än Castillo. 

Vi kan räkna med att högern kommer att kräva omräkning och eventuellt obstruera. Men segern verkar vara nära!

Med drygt 94 procent av rösterna räknade har Castillo gått upp i ledningen!

Skrivet för en stund sedan, när knappt 92 procent var räknade:

Med 91,89 procent av rösterna räknade i söndagens presidentval i Peru leder den korrupte högerkandidaten Keiko Fujimori med 0,10 procent. Den progressive kandidaten Pedro Castillo med sitt parti Peru Libre har i detta läget 8 332 813 röster vilket utgör 49,95 procent av de giltiga rösterna.

Fujimori och hennes Fuerza Popular har med sina 8 349 503 röster 50,05 procent av de giltiga rösterna. Skillnaden är alltså 16 690 röster.

När 42 procent var räknade hade Fujimori nästan 53 procent och ledde med 5,81 procent. Till saken hör att rösterna i städerna registreras först. Det är där Fujimori har sitt stöd, medan Castillo har sitt på landsbygden. Fujimori vann Lima med förkrossande 69 procent mot Castillos 31. Castillo har stadigt knappat in totalt sett. Med åtta procent kvar att räkna lever hoppet om en vänsterseger i Peru efter årtionden av reaktionära och korrupta regimer. Det skulle vara en oerhört viktig seger för vänstern i Latinamerika och ett kraftigt bakslag för högern och dess uppbackare i Washington. Limagruppen, en sammanslutning av högerregimer med det enda målet att störta Venezuelas regering, skulle kapsejsa. För att bara ta ett exempel.
Castillo har stort stöd på landsbygden. Här foto från möte i Puño Titicaca. I vissa samhällen får Fujimori inte en enda röst. Foto: Twitter @JulioGarciaOrd1

Castillo vann stort över Fujimori i första valomgången och har också inför den andra, och avgörande, haft tvåsiffrig ledning. Men medan valet är oerhört jämt är valkampanjen oerhört ojämn. Högern dominerar medierna totalt och har överlägsna resurser. De har drivit en utomordentligt smutsig valkampanj. Det har visat sig i det stadigt krympande stödet för den från början överlägsne Castillo. Högern har samlat sina styrkor, också sådana som är djupt fientliga till klanen Fujimori. En sådan högerröst är författaren Vargas Llosa. Högern har hotat med kommunistspöket, Venezuela och Maduro. Men det är inte Maduro som blandat sig i valet utan högerpolitiker från Venezuela som deltagit i Fujimoris kampanj. Valen sker alltså inte på lika villkor. Viktigt att komma ihåg när man studerar valprocesserna.

På stora anslagstavlor varnas: ”Försvara ditt arbete och din frihet. Nej till kommunismen”. Foto: Foto: La República.

Zoltan Tiroler 210607