Oxfam kräver slut på blockaden

Oxfam kräver slut på blockaden

Den internationella biståndsorganisationen Oxfam har publicerat en viktig rapport som illustrerar verkningarna av USA:s blockad på den kubanska befolkningen, med tonvikt på kvinnorna. Rapporten: ”Rätten att leva utan blockad: Inverkan av USA:s sanktioner på den kubanska befolkningen och kvinnors liv” förklarar hur blockaden slår mot de mest sårbara grupperna i Kuba. Under det senaste året har USA:s politik ”utgjort ett allvarligt hinder för möjligheten att införskaffa respiratorer, munskydd, diagnosutrustning, reagenser, vaccinationssprutor och annat nödvändigt material för att ta itu med Covid-19”, står det i rapporten.

Det är bara några veckor kvar innan FN:s Generalförsamling ska rösta om Kubas resolution som kräver ett slut på blockaden. Nu förenar sig Oxfam med andra runt om i världen som uppmanar USA:s regering att upphöra med de grymma sanktionerna mot ön och föra en politik av ömsesidigt utbyte.

Den brittiske parlamentsledamoten Grahame Morris, från den flerpartisammansatta parlamentsgruppen för Kuba, har skickat ett brev till Joe Biden som uppmanar honom att häva sanktionerna som infördes under Trumpadministrationen och tillåta humanitärt stöd och penningöverföringar från familjer med tanke på den pågående pandemin.

Morris skriver: ”Den ställning som USA tar vid omröstningen i FN i juni har möjlighet att skicka en klar signal till världen att Trumperans politik mot Kuba är slut till förmån för att bygga upp relationerna och öppna för dialog.”

María del Carmen Herrera, på Kubas UD, sa till CSC vid ett möte på nätet att sanktionerna som infördes av Trump mot Kuba är kvar oförändrade under Biden.

”Olyckligtvis kan vi inte vara optimister. Fyra månader efter att Bidenadministrationen kom till makten har det inte skett någon förändring av USA:s politik mot Kuba”, sade hon vid mötet som sändes på CSC:s YouTube Kanal 24 maj. Herrera sa att inget ändrats ”trots det faktum att vi gjort som med tidigare administrationer; vi har gjort klart att vi är beredda att etablera normala och civiliserade relationer med Washington.”

Cuba Solidarity Campaign 210527

HÄV BLOCKADEN! KANYLER TILL KUBA!

Nu driver vi kampanjen ”Kanyler till Kuba”, för att stödja Kubas vaccinationsarbete i, och utanför Kuba.

GE ETT BIDRAG TILL MEDICIN-INSAMLINGEN! Pg 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72

Ta ett steg till och bli en del av solidaritetsrörelsen!

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0