På vingar med lögner till Miami

Foto: Cubainformation

Lögner far med skärmflyg till Miami

Spanska kanalen Antena 3 rapporterar: ”De valde en perfekt dag för att uppnå sitt mål: att fly från Kuba. De kom undan med ett motorförsett skärmflyg. Deras sätt att försörja sig blev deras sätt att rymma.”

”Fly”, ”rymma”, ”komma undan”; det vanliga språket som appliceras på varje händelse som handlar om att lämna Kuba. Det är ord som när det händer i andra länder, Honduras eller Haiti för att ta närliggande exempel, byts mot andra: emigranterna varken rymmer eller flyr, de ”emigrerar”, ”lämnar”, ”reser”. Eller helt enkelt, ”söker sig en bättre framtid” i ett rikare land.

Ord är inte oskyldiga. Det handlar i detta fall om två kubaner som anlände till USA med skärmflyg som de tagit från en kubansk klubb som erbjuder tjänster åt turister på ön. ”Att fly” ska förstås som att någon förföljer eller hotar dem. Men uppenbarligen är det inte fallet. Det är ytterligare två ekonomiska migranter. Som de från Haiti eller Honduras.

Och varför valde de att stjäla ett skärmflyg? För att USA för några veckor sedan beviljade politisk asyl till en pilot som kapade ett besprutningsflygplan för att ta sig till USA.

Man kan kalla det för ”önskad effekt” eller ”cynisk effekt”. Ifall någon av de tre hade ansökt om att emigrera eller resa på legalt sätt till USA hade de med all sannolikhet nekats av USA:s ambassad. Inte bara av USA:s ambassad utan också Spaniens och många andra länders. Avslagen motiveras av något som många känner till: ”det kan handla om en möjlig utvandrare.”

Showen fortsatte och skärmflygarna gjorde exakt det som den förste flygplanskidnapparen gjort; deklarerade i Miami att de flytt för ”att i det kommunistiska systemet finns ingen frihet”. Och, att ifall de återvänder till ön, skulle de torteras eller avrättas. Bingo! Efter sådana uttalanden är de inte längre ”möjliga utvandrare” utan välkomnas  varmt till ”frihetens land”.

Medierna göder terrängen: ”familjerna hoppas att de får asyl i USA. Om de deporteras hamnar de i fängelse i Kuba”. Ja, som i vilket land som helst straffas den som stjäl egendom. Här handlar det om att ha stulit offentlig egendom som bidrar till att få in hårdvaluta till landet som pressas och är utsatt för blockad. Det handlar också om flygsäkerhet när man flyger utan auktorisering eller kommunikation. Flygplanskapning regleras av internationella avtal.

Men Antena 3 behövde pressa mer ur nyheten och intervjuade för det ändamålet en spansk instruktör som gav den önskade rubriken: ”Man måste vara desperat för att ge sig in på en sådan farlig resa.”

Vilka slutsatser drar en föga informerad tittare, som varje dag får höra att ”Kuba genomlever den största utvandringen i sin historia”. Och en tittare som inte får se och höra verkningarna av de brutala sanktioner som USA påtvingar öns ekonomi? Som bara får höra att ”systemet”, ”socialismen”, eller ännu bättre, ”kommunismen” är ett misslyckande som är synonymt med fattigdom och brister. Medierna har genom ett kontinuerligt regn av desinformation under åratal inplanterat det i hjärnorna på den internationella opinionen.

Vi kan prata om den framgångsrika kapitalismen i Honduras och Haiti en annan dag.

Cubainformacion 230417 (med utförliga källhänvisningar i originalet) ZT

La mentira viaja en ala delta de Cuba a Miami

HÄV BLOCKADEN MOT KUBA!

Bli en del av solidaritetsrörelsen!

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Eller skicka ett bidrag till Stödfonden

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Bidrag till insamlingen ”Mediciner till Kuba”

PG 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72