Peru inför viktigt val 6 juni

Mycket talar för att vänsterkandidaten Pedro Castillo blir president i Peru, ifall valet går rätt till. Foto: Twitter @RubenJ_Ramirez

Kraftmätning 6 juni i Peru

Mario Vargas Llosa ger sitt stöd till Keiko Fujimori i det kommande presidentvalet i Peru och bekräftar att när högerns politiska och ekonomiska makt är ifrågasatt av folket, förenar högern sig trots ett ömsesidigt hat. Det kan också sammanfattas som ett gemensamt klassintresse.

I den andra valomgången i valet den 11 april i Ecuador bekräftades denna historiska sanning när Pachakutikpartiet och dess kandidat Carlos Arnulfo ”Yaku” Pérez uppmanade sina väljare att INTE rösta på vänsterns kandidat utan istället kassera röstsedeln. 1,7 miljoner röster gick den vägen och därmed vann högerns, nyliberalismens och USA-ambassadens man, bankiren och penningtvättaren Guillermo Lasso med en marginal på fem procentenheter.

I Peru har nu valkampanjen inför den andra valomgången inletts. Keiko Fujimori försäkrar den rasistiska klasshatande borgarklassen i Peru att med henne som president ska deras privilegier inte rubbas. Hon passade även på att slå ett slag mot vad som skulle kunna uppfattas som ”transideologer” i utbildningsministeriet som hävdar att vi inte föds som man eller kvinna utan det avgörs under uppväxten. En något märklig inledning på valkampanjen kan tyckas, men det handlar om att vinna de drygt tolv procent som den reaktionära Opus Dei-kandidaten Rafael López Aliaga fick i första omgången, en blind motståndare till all slags undervisning om sexualitet.

Enligt den peruanska Sanningskommissionen 2001 var militären under Keiko Fujimoris fars styre ansvarig för tiotusentals offer, såväl mördade som försvunna. Nu söker dottern till diktatorn presidentmakten i Peru och den politiska högern och deras allierade på USA-ambassaden hyser i god klassisk stil inga som helst skrupler för att backa upp och ge sin röst till denna kandidat som representerar terror och kapitalism.

Den ultrareaktionäre peruanska författaren och politikern Mario Vargas Llosa uppmanar alltså alla att rösta på den högerextrema Keiko Fujimori och betraktar henne som ”det mindre onda”. Han gjorde uttalandet under en konferens i Madrid med sina likasinnade neo frankistiska vänner i Spanien, en konferens som till råga på allt hade ”populismen” som centralt tema. 

Vargas Llosa attackerade under och efter valet 1990 Keiko Fujimoris far just för att vara en ’populist’.  Denne sopade i den andra valomgången mattan med Vargas Llosa som förlorade mot den man som senare dömdes till 25 års fängelse för en av de värsta korruptionsskandalerna i Perus historia och flera massakrer.

Fujimori var också ansvarig för tvångssteriliseringar av närmare 300.000 extremt fattiga kvinnor och 25.000 män i Anderna. Den intressanta frågan är nu hur Perus feminister ställer sig i den andra valomgången? Men vad gör man inte för att stoppa den farliga ”kommunismen”, representerad i andra valomgången av den fattige småskolläraren Pedro Castillo. Keiko tackade Vargas Llosa för stödet och uttryckte vad högern och USA vill höra: ”Nu ska vi konfrontera kommunismen”!

Det smutsiga kriget mot Pedro Castillo har inletts. Den 6 juni ser vi resultatet.

Dick Emanuelsson 210418

MER OM VALET I PERU

Den andra valomgångens vänsteralternativ PEDRO CASTILLO får nu stöd av VERONICA MENDOZA, som var favorit i den första valomgången den 11 april. 

Den peruanska politiska högern genomlider komplikationer som närmast liknar förlossningssmärtor. En bokstavlig mardrömslik situation har uppstått där den pestsmittade högerkandidaten Keiko Fujimori är den som ställer upp mot den peruanska vänsterns Pedro Castillo i den andra valomgången om en dryg månad. Och egentligen har Fujimori bara en ”hård kärna” på 12 procent som stöder henne. Men den rasistiska klasshatande högern biter ihop tänderna, blundar och kommer att lägga sin röst på den hatade Fujimori som de föredrar framför en enkel bondson med ett klart definierat program som sänder chockvågor genom State Departement.

Till råga på allt ger nu den andra och förlorande vänsterkandidaten i det peruanska valet, VERONICA MENDOZA sitt stöd till Pedro Castillo vilket ytterligare komplicerar högerns och USA:s perspektiv i Peru.

Mendoza kan betraktas som en peruansk vänsterpartist, och det var förmodligen det som gjorde att hon förlorade i den första valomgången; en ambivalent kandidat som för att inte anklagas för att vara ”alltför vänster” till slut hade förlorat så mycket av konsekvent vänsterpolitik att av hennes politiska identitet återstod inte mycket.

Det betyder inte att de drygt 6,5 procent hon fick i den första valomgången inte skulle betyda något i den andra valomgången. Hon har ett visst stöd bland kvinnor och medelklassungdomar i städerna och de kan bli avgörande för valutgången i den andra valomgången.

Hon är däremot Pedro Castillos motsats. Hon är den välutbildade kvinnan med en bakgrund på två franska universitet, Université Sorbonne Nouvelle och Université Paris-Diderot. Medan Castillo är den fattige bondgrabben som mot alla odds i den fattigdom han växte upp i, kämpade sig till en lärarexamen och blev småskollärare i sin hembygd. Därför attraherar han och inte hon Perus fattiga massor. Han har dessutom ett förflutet som fackföreningsledare i det klassmässiga lärarförbundet Sutep. Han fick överraskande 19 procent i den första valomgången och vann klart mot de andra 18 kandidaterna. Castillo har starkt stöd på landsbygden, men inte mycket i storstäderna. 

Till skillnad mot de övriga kandidaternas ”varken eller hackat eller malet-program” har Castillo ett klart och politiskt definierat program som i första hand handlar om att skapa en ny författning, en genomgripande jordreform, öka utbildningsbudgeten med tio procent, förstärka den folkliga ekonomin och beskatta miljonärer och storföretag som i dag i stort sett går fria från en verklig rättvis beskattning samt verkliga fackliga fri- och rättigheter. Hans raka och klara budskap har gått hem hos Perus fattiga massor, offer för en brutal grym ekonomisk nyliberal modell. Under tiden skriker Keiko Fujimori att ”en röst på Castillo är en röst på Kommunismen”!

Vad vi har framför oss är en kommande brutal Fake-news krigföring mot denne bondson som en gång bestämde sig för att kandidera till den högsta posten i Peru, presidentposten. Och mitt stalltips är att Perus näste president heter Pedro Castillo. Bara USA och en militär statskupp kan stoppa honom.

Dick Emanuelsson, 210427 Tegucigalpa

Vem är Pedro Castillo?

Resultaten från första valomgången i Perus presidentval 11 april skickade chockvågor genom delar av landet. Vänsterkandidaten Pedro Castillo från Peru Libre-partiet fick flest röster. Det trots att han inte ens fanns bland de fem toppkandidaterna i någon röstundersökning innan valet.

Castillo deltog i valet som en outsider. Han kommer från den Andinska regionen Cajamarca. Han ledde en nationell lärarstrejk i augusti 2017 som slutade i en delseger. Strejken framtvingade en rad eftergifter från den nyliberala regeringen under Pedro Pablo Kuczynski.

Castillo har lovat att han inte ska ta ut mer än en lärarlön ifall blir vald till president. Hans politiska förslag är en blandning av en anti-nyliberal ekonomisk politik och en konservativ position i sociala frågor som HBTQ och gender-frågor. Förslagen innefattar nationalisering av gruvor, olja, gas och han säger att staten måste ta en ledande roll i ekonomin, med statliga industrier som kan tävla med den privata sektorn. Den modellen kallar han för en ”folkets ekonomi med marknader”.

”För närvarande lever vi i ett kapitalistiskt system som sägs ha förnyat sig. En nyliberal ekonomi sedan 1993 som är i strid med intresset hos den stora majoriteten i landet. För att ändra denna sorgliga verklighet måste vi föreslå radikala ekonomiska förändringar”, säger ledaren för Peru Libre.

Castillos program överensstämmer med den övriga vänsterns i Peru när det gäller att bilda en Konstituerande Församling för att göra om grundlagen från Fujimoris tid. Målet är att bygga en mångnationell stat med deltagande av de sociala rörelserna som Castillo säger ska bilda hans nya regering.

Kandidaten skiljer sig från den traditionella vänstern i sociala frågor där han är emot enkönade äktenskap och vad han refererar till som ”genderideologi”. Men han säger också att en framtida konstituerande församling får ta ställning till abort. Dessa uppfattningar står i stark kontrast till den andra vänsterkandidaten, Veronika Mendoza. Hon delar många av Castillos uppfattningar om ekonomin men lade sitt fokus på sina uppfattningar om köns- och andra sociala frågor. Trots att hon hamnade på en stark 3:e plats i valen 2016 blev hon bara 6:a i söndagens val.

När det gäller Venezuela skiljer de sig också åt. Medan Castillo slagit fast att Venezuela ”är en demokrati” så har Mendoza upprepade gånger fördömt president Nicolas Maduro i ett desperat försök att inte få etiketten ”Chavista” klistrad på sig, med antagandet att det skulle skada hennes chanser i valet.

Who is Pedro Castillo?

Kawsachunnews 210412

Who is Pedro Castillo?

Gillar du det Svensk-Kubanska Föreningen gör?

Vill du bidra till kampen mot den omänskliga blockaden?

Swisha en 20:a eller valfri summa till

123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Ett ännu mer betydelsefullt stöd är medlemskap!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)