Perus arbetarklass försvarar demokratin

Perus arbetarklass mobiliseras i försvaret av demokratin

Perus arbetarklass på marsch för att försvara demokratin mot högerns smygande statskupp i kongressen.

Den peruanska polisen attackerade i dag arbetarledarna från den största landsorganisationen, CGTP, och visade vilka de uniformerade egentligen lyder order ifrån; den fascistiska del av den peruanska högern som kontrollerar stora delar av den peruanska kongressen som i dag, tisdag,  ska bestämma om den ska avsätta president Pedro Castillo eller inte.

Det denna höger inte lyckades med i valurnorna, att förhindra valet av Castillo, försöker den nu genom en `Palatskupp´ att förverkliga. Parallellen till den som utlöstes mot Brasiliens president Dilma Rousseff är slående.

Vladimir Cerrón, partiet som förde Pedro Castillo till presidentposten Partido Peru Libre, om mötet han och partiet hade under eftermiddagen. Trots de meningsskiljaktigheter som finns mellan Castillo och Peru Libre underströk Cerron det centrala i att sätta stopp för den fascistiska högern och dess olika allierade som har målet att avsätta Castillo och försvara den ömtåliga demokratin i Peru.

Under kvällen beslutade en majoritet i kongressens plenarförsamling att inte genomföra en debatt om att entlediga president Pedro Castillo.  Omröstningen föll med 76 röster emot, 46 för och 4 nedlagda röster. Castillo behöver med andra ord inte delta i någon debatt i parlamentet för att försvara sig mot anklagelserna mot hans agerande som president.

Beslutet betyder inte att den fascistiska fraktionen av högern i kongressen, ledd av den genomkorrumperade Keiko Fujimori och den högerextrema Opus Dei-ledaren Rafael López, har upphört att konspirera mot demokratin i Peru. De bidar sin tid. Lopez uttalade tidigare på ett offentligt möte, efter att Pedro Castillo hade gått till den andra valomgången, att Castillo skulle mördas tillsammans med Vladimir Cerrón, generalsekreterare för partiet Peru Libre. Den peruanska högern i ett nötskal.

Dick Emanuelsson, Tegucigalpa-Honduras 211208

SLUTSPURT I KANYLKAMPANJEN –

”1 MILJON KANYLER TILL KUBA!”

HJÄLP TILL ATT NÅ MÅLET FÖRE NYÅR! BARA 50 000 KVAR!

Kampanjen ”en miljon kanyler till Kuba!”, är ett stöd till Kubas vaccinationsarbete i, och utanför, Kuba.

Kubas vaccination av sin befolkning är ett slag mot USA:s förlamande blockad som försöker tvinga kubanerna ner på knä genom svält och desperation.

GE ETT BIDRAG! Pg 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72

Ta ett steg till och bli en del av solidaritetsrörelsen!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0