Storbritanniens och CIA:s hemliga samarbete på Kuba – spred homofobi och ”fake news”

Raúl och Fidel Castro 2001
Raúl och Fidel Castro 2001. Foto: Cubadebate

Nyligen släppta dokument avslöjar hur Storbritannien samarbetade med Förenta staterna i försöken att underminera den kubanska revolutionen. När Förenta staterna stängde sin ambassad i Havanna 1961 åtog sig den brittiska ambassaden att hjälpa dem med propagandaarbetet på Kuba. Medan Storbritannien officiellt hade normala diplomatiska och ekonomiska förbindelser med Kuba deltog delar av brittiska statsapparaten i CIA:s konspirationer mot revolutionen.  Ansvariga för samarbetet var Information Research Department, IRD, en ökänd och länge hemlig avdelning inom brittiska utrikesdepartementet som mellan 1948 och 1977 producerade stora mängder propaganda riktad mot kommunistiska och antikoloniala rörelser.

En av IRD:s planer på Kuba gick ut på att sprida rykten om att Raul Castro var homosexuell. Genom att sprida homofoba rykten och skämt hoppades britterna kunna underminera den revolutionära ledningens legitimitet.

1976, bara ett år innan organisationen skulle avslöjas för den brittiska allmänheten av den legendariska grävande reportern David Leigh, förfalskade IRD en pamflett från Afrikanska unionen med titeln Neo-colonialism by proxy. Pamfletten, som spreds i flera afrikanska länder, påstod att Kubas stöd till MPLA i Angola mot Apartheid-Sydafrika egentligen var en form av neokolonialism baserat på ekonomiska intressen. Bland annat hävdade texten att Kuba var en ”vit koloni” där svarta var utestängda från inflytande. Målet var att påverka diskussionerna under Alliansfria rörelsens möte på Sri Lanka i augusti samma år.

Den brittiska Kubaforskaren Dr. Helen Yaffe kommenterar nyheten:

Den kubanska revolutionen 1959 föregick självständigheten för de karibiska staterna under brittiskt styre.  En framgång för Kubas socialistiska utvecklingsväg och alliansen med det socialistiska blocket hotade att inspirera dess karibiska grannar och förhindra Storbritanniens strategi att inordna de ”självständiga” karibiska länderna i brittiska Samväldet.

How Britain Plotted to Spread Homophobia in Cuba (20211208)