Polisintrång på Venezuelas ambassad i Washington

Aktivister, solidariska med Venezuelas regering, angrips i strid med internationell rätt inne på ambassaden. Foto: MintPress, Greyzone

Under flera veckor har aktivister skyddat Venezuelas ambassad i Washington från den självutnämnde ”president” Guaidos utsände. Dessa krävde att få ta över ambassaden. USA skar av elförsörjning, vattentillgång och blockerade ambassaden så att matleveranser inte skulle komma fram. Supportrar till Guaido använde rasistiska slagord, trakasserier och våld för att hindra aktivister utanför ambassaden. När inget hjälpte stormade polis och säkerhetsagenter ambassaden och fängslade aktivisterna där. Ambassadpersonalen har tidigare skickats hem. Stormningen är ett klart brott mot internationell rätt. Ambassader är utländsk mark och får inte kränkas. Det också om USA erkänner Guaido och inte Maduro. I sådana fall är det FN som gäller. En klar majoritet av FN:s medlemsländer erkänner president Maduro. 

Säkerhets- och vanlig polis har brutit sig in på främmande makts territorium genom att med våld gå in på Venezuelas ambassad i Washington. Där arresterades de fyra personer som ingått i ett kollektiv till försvar för ambassaden, sedan den diplomatiska personalen utvisats. En talesperson för USA:s hemliga polis bekräftade att man hjälpt till med att arrestera personerna inne på ambassaden.

”I morse hjälpte personal från US Secret Service Uniformed Division Officers US Department of State Diplomatic Security Service Special Agents i syfte att arrestera individer som befann sig inne i Venezuelas ambassad”, sades det från hemliga polisen.

En av aktivisterna från CODEPINK, Medea Benjamin, citerade Venezuelas vice utrikesminister Carlos Ron som fördömde arresteringen av personerna som skyddade ambassaden och polisaktionen som ett brott mot Wienkonventionen. ”Vi uppmanar USA:s regering att underteckna ett avtal för att garantera ambassadens integritet i Washington, liksom vi garanterar USA:s ambassad i Caracas. Vi auktoriserar inte att någon representant för kuppmakarna ska gå in på ambassaden.”

Aktivisternas rapporter bekräftades senare av en reporter från Washington Post. Denne såg en ambulans som närmade sig ambassadens garage och sjukvårdspersonal som körde fram bårar. Hittills har dock inga skadade rapporterats.

Aktivister från skyddsteamet har bott inne på ambassaden sedan 10 april i ett försök att skydda den från försök av USA att ta över ambassaden och lämna den till personer som stöder Venezuelas oppositionsledare Juan Guaido. Gruppen på ambassaden hade bjudits in av diplomaterna som tvingats lämna USA.

En tid före attacken hade myndigheterna stängt av vatten- och el, trots att ambassaden betalat sina räkningar. Polis hindrade också sympatisörer från att leverera mat till personerna inne på ambassaden.

Venezuelas president har tidigare attackerat USA:s försök att tillägna sig Venezuelas egendom, i form av ambassaden. Han pekade på ”okränkbarheten” enligt internationella avtal som reglerar aktiviteterna för diplomatiska inrättningar.

Relationen mellan USA och Venezuela har gått i en nedåtgående spiral sedan Washington erkände Guaidos påstående att han är landets interrimspersident i försöken att få bort den demokratiskt valde president Maduro. Denne har kallat Guaido för en ”nickedocka åt USA” som vill genomföra en kupp i Venezuela.

Venezuela har nu gått ut med en av sina motåtgärder mot USA:s stormning av Venezuelas ambassad i Washington D.C: man kommer att förstärka skyddet av USA:s övergivna ambassad i Caracas ”eftersom vi respekterar internationell rätt”.

Man överväger vilka motåtgärder man ska vidta i övrigt och säger att man kommer att begära att FN tar ställning mot det man beskriver som ett grovt brott mot reglerna för internationell diplomati. Den venezuelanska regeringen säger att deras utrikesminister och landets FN-representanter kommer driva frågan intensivt.

Det behövs internationella protester mot detta övergrepp!

Hands off Venezuela!

Sputnik News 190516, Hands Off Venezuela 190518

Police Raid Venezuelan Embassy in DC

Police Raid Venezuelan Embassy in DC, Arrest Last Remaining Members of Embassy Protection Collective