Portugal ber om 300 kubanska läkare

läkare
Foto: Creative Commons

Portugals regering vill stärka hälsovården med 300 läkare från Kuba

Den portugisiska regeringen planerar att stärka landets offentliga hälso- och sjukvårdssystem genom att hyra in 300 kubanska läkare och har redan påbörjat de nödvändiga formaliteterna, rapporterade den portugisiska dagstidningen Jornal de Notícias idag.

Enligt tidningen avser hälsoministeriet att fylla luckorna i den nationella hälsovården (SNS) genom att hyra in 300 läkare från Kuba under en treårsperiod.

Dessutom har regeringen, som leds av socialisten António Costa, redan inlett förfarandena för att dessa läkare ska kunna införlivas i det offentliga systemet så snart som möjligt, med hänsyn till de olika steg som icke EU-medborgare måste gå igenom innan de anses lämpliga, sade han.

För att bli godkända måste läkare från tredjeländer genomgå flera tester, inte bara i medicin utan också i portugisiska, till exempel.

Detta är inte första gången som Portugal har vänder sig till Kuba, eftersom man 2009 välkomnade 44 kubanska läkare för att stärka det offentliga nätverket i regionerna Ribatejo (centrum), Alentejo och Algarve (söder).

När EFE frågade sa källor vid hälsoministeriet att rekryteringen av utländsk vårdpersonal är ”kompletterande och övergående”, och syftar till att ”bidra till ett adekvat tillhandahållande av mänskliga resurser och svarskapacitet” för SNS.

I detta avseende pågår ”ett gemensamt arbete mellan hälsoministeriet och ministeriet för vetenskap, teknik och högre utbildning”.

Enligt uppgifter från hälsoministeriet hade det portugisiska offentliga systemet 1 270 utländska läkare 2022. Lokala medier rapporterade att det totala antalet utländska yrkesverksamma som registrerats hos Läkarsamfundet var 4 503.

Nyheten kommer samma dag som portugisiska läkare inledde en tvådagarsstrejk för att kräva bättre lön och arbetsförhållanden. Om en överenskommelse inte nås med hälsoministeriet utesluter inte den nationella läkarfederationen (FNAM), som utlyste den, en ny strejk i början av augusti.

Detta skulle kunna sammanfalla med Världsungdomsdagen den 1–6 augusti, då Lissabon väntas stå värd för en miljon katoliker.

Hälso- och sjukvården är en av de sektorer som har fått flest klagomål under det senaste året, som präglats av en kris inom akutvården, särskilt inom mödravård och obstetrik, på grund av bristande resurser.

EFE/Swissinfo.ch 230705 / cv

El Gobierno portugués quiere reforzar la sanidad pública con 300 médicos de Cuba