Präster för Fred återigen på Kuba

Präster för fred
Foto: Prensa Latina

Präster för Fred återigen på Kuba – 32:a Vänskapskaravanen

Nästan hundra personer befinner sig nu i Havanna i Präster för Freds 32:a Vänskapskaravan, en rörelse som sedan många år ger uttryck för solidariteten mellan folken i USA och Kuba.

Gruppen består huvudsakligen av ungdomar mellan 18 och 30 år som besöker Kuba för första gången. och deras vistelse kommer att sammanfalla med firandet av 30-årsjubileet för Vänskapskaravanen, som första gången ägde rum 1992.

På tisdagen välkomnade president Miguel Díaz-Canel dem på sitt Twitterkonto och tackade dem för ”dessa trettio år av kärlek, solidaritet och stöd till vårt folk i deras svåraste strider”.

Ikväll välkomnas kontingenten officiellt på amfiteatern Marianao i Havanna och kommer att stanna på Kuba fram till den 30:e juli.

Programmet omfattar deltagande i konferenser och möten med personer från olika områden samt med befolkningen i provinserna Havanna, Matanzas och Cienfuegos. Där kommer de att delta i de centrala aktiviteterna med anledning av 69-årsdagen av attacken mot Moncada-kasernen, som leddes av den då unge advokaten Fidel Castro, den 26 juli 1953, i början av kampen mot Fulgencio Batistas diktatur.

Karavandeltagarna kommer också att besöka platser av ekonomisk, kulturell och historisk betydelse, såsom José Martí Memorial, Centrum för genteknik och bioteknik, Institutet för tropisk medicin ”Pedro Kourí” och Vaccininstitutet Finlay, alla i huvudstaden. Dessutom museikomplexet ”Slavvägen” i Matanzas, biskopskyrkan ”San Pablo” i Cienfuegos, Latinamerikanska medicinhögskolan ELAM och Fidel Castro-centret, båda i Havanna.

Medlemmarna i Präster för Fred kommer även att få förstahandsinformation om den kubanska verkligheten, om folkets pågående kamp för att övervinna de många svårigheter som USAs mer än 60-åriga blockad har medfört och om några av de viktigaste ekonomiska och sociala framstegen som gjorts.

Ett centralt evenemang för att fira 30-årsjubileet av karavanen är planerat till den 29 juli.

Som traditionen bjuder i denna solidaritetsrörelses arbete reste medlemmarna innan ankomsten till Kuba i karavan genom mer än 20 städer i USA på tre olika rutter innan de strålade samman i Miami för resan till Havanna. På alla dessa platser spred de information om Kuba och samlade in donationer och medel för inköp av mediciner till det kubanska folket för att lindra effekterna av USA-regeringens blockad.

Prensa Latina 220719 (Övers: Vaple)

Solidaridad de Pastores por La Paz nuevamente en Cuba