Panama paralyserat

Panamas flagga.
Foto: Pete Unseth / Wikimedia Commons

Panama paralyserat

Protesterna i Panama har nått en nivå som landets myndigheter inte förutsett. Tusentals människor har i mer än tio dagar demonstrerat mot stigande priser på livsmedel, mediciner och bränsle. De började inom utbildningssektorn, men har spridit sig till andra sektorer, vilket gör att det är en manifestation utan motstycke under de senaste 30 åren i landets historia.

Nationella alliansen för det organiserade folkets rätt, Ursprungsfolkens nationella samordning, fem fackföreningar inom utbildning och transport, Nationella arbetarunionen och Sjuksköterskeförbundet har anslutit sig.

Harry Brown, chef för Internationella centret för politiska och sociala studier i Colombia, sade till tidningen El Tiempo att ”det finns en mängd krav som inte tillgodosetts, vilket är vad som lett till protesterna, men det är bränslepriserna som har utlöst dem”.

Han tillade att de panamanska protesterna har samma mål som protesterna nyligen i Ecuador, Colombia och Chile, eftersom ”de faller inom ramen för kravet på en bättre fördelning av rikedomarna i hela regionen”.

I lokalpressen framhålls bland annat att de viktigaste kraven är att priset på en gallon [4,5 l] bränsle ska ligga kvar på cirka tre dollar, att en politik för att skapa sysselsättning införs, att lönerna för höga tjänstemän ska sänkas och att privilegier för regeringstjänstemän ska avskaffas.

Den 14 juli tillkännagav regeringen flera åtgärder för att lindra effekterna av protesterna, som har lett till att landet står stilla, men demonstranterna förkastade åtgärderna och krävde nya mobiliseringar.

Daniela Leyva Fernández, Granma 220718 (Övers: Vaple)

 

Panamá paralizada