Nya aggressioner mot Nicaragua

Nicaragua

ALBA-TCP fördömer USAs aggressioner mot Nicaragua

Medlemsländerna i Bolivarianska alliansen för folken i vårt Amerika – Folkens handelsfördrag (ALBA-TCP) förkastar och fördömer USA-administrationens nya aggressioner mot 23 nicaraguanska domare och åklagare.

Detta nya angrepp är en fortsättning på de ensidiga tvångsåtgärder som USA olagligen och orättmätigt har infört mot regeringen och folket i Nicaragua, och som syftar till att rubba den politiska och sociala stabiliteten i landet.

Alliansen upprepar sin uppmaning till det internationella samfundet att kraftfullt fördöma sådana aggressioner som strider mot de grundläggande principerna i FN-stadgan och bekräftar sin solidaritet med folket och regeringen för försoning och nationell enhet i Nicaragua.

Caracas, den 16 juli 2022

ALBA-TCP rechaza nuevas medidas coercitivas unilaterales en contra de Nicaragua

 

Kuba fördömer USAs nya aggression mot nicaraguanska domare

Eugenio Martínez, generaldirektör för Latinamerika och Karibien vid Kubas utrikesministerium, uttryckte i dag Kubas avståndstagande från USAs sanktioner mot 23 nicaraguanska domare och åklagare.

På sin Twitter-profil påpekar han att omkring hälften av USAs domare kandiderar i val. De är med andra ord politiker; de bedriver billig politik, de behöver pengar från intressegrupper och sponsorer och de representerar politiska intressen. Hur kan de komma på tanken att sanktionera domare i andra länder, undrar han.

Eugenio Martínez Enríquez. Foto: MINREX

I ett annat meddelande påminde Martínez om fallet med en domare i delstaten Florida som, i strid med en allmänt vedertagen uppfattning och bekräftat i federala domstolar, beslutade att pojken Elián González, som [1999] kidnappats av släktingar i den US-amerikanska delstaten, skulle stanna där i stället för att återbördas till Kuba med sin far.

Domarens lobbyist visade sig vara samma person som var ”rådgivare” åt Eliáns kidnappare.

Utan några som helst bevis anklagas nicaraguanska jurister av Washington för att vara kopplade till korruption eller andra brott med anknytning till Lagen om utökade åtaganden i den norra triangeln, den så kallade Engel-listan.

Cubadebate 220718

Cuba rechaza nueva agresión de Estados Unidos contra jueces de Nicaragua