Protester i Colombia, Stockholm och andra städer mot morden i Colombia

"Colombia tillhör USA", säger "Trump" vid manifestationen i Stockholm

Protest i Stockholm mot morden i Colombia

Ropen om rättvisa och fred ekar mellan de fina byggnaderna i Östermalm i Stockholm. Vi befinner oss utanför Colombias ambassad och det pågår en manifestation mot slaktandet av ledare från folkrörelserna i Colombia. Hundratals ledare och aktivister har mördats efter att vänstergerillan FARC lade ned vapnen och ingick ett fredsavtal med regeringen 2016. Colombias regering ställdes till svars för de många morden och talkörerna skrek ut sin vrede: – Iván Duque mördare! (Duque är Colombias president).

De världsomfattande protesterna startades efter mordet på aktivisten María del Pilar Hurtago i Colombia för en månad sedan. En video visade Marías son gråtande bredvid hennes döda kropp. Det blev startskottet för kampanjen: ”Ropet från Colombia”, ”El Grito de Colombia”.

I fredags demonstrerade miljoner colombianer i 51 colombianska städer och 43 städer utanför landet. Alltså också i Stockholm. Den fred som utlovades till folket med fredsavtalet med FARC 2016 blev istället en massaker i blod där hundratals ledare och aktivister i folkrörelser mördats.

Vi träffar Victor Asencios från föreningen Jaime Pardo Leal som berättar om dagens manifestation:

– Vi är här för att kräva att Colombias regering stoppar massakern mot sociala ledare i Colombia. De senaste 2,5 åren har 700 ledare i landets folkrörelser dödats och 138 före detta gerillasoldater har mördats. Även journalister mördas. Det finns ingen demokrati. Det går inte att säga vad som helst i Colombia, det kan leda till döden.

Ett femtiotal upprörda deltagare skriker ut sin vrede mot Colombias ambassad. Banderoller och plakat med tydliga budskap. ”Stoppa mördandet av ledare i Colombia!” Spontana tal hölls där morden, våldet och hoten mot ledare och människor som vill förändra samhället fördömdes. Morden sker genom högerns paramilitärer, kriminella knarkkarteller och landets militär, men det är presidenten Ivan Duque som är ansvarig menade demonstranterna. Det är han som har makten att stoppa massakern.

– De vill skrämma oss, tysta oss och förlama oss och varna oss för att inte kräva förändringar och demonstrera och tala fritt, säger Victor Asencius.

Skrämda blev personalen på ambassaden som kallade på polis som avbröt mötet. Men då hade budskapet redan levererats. Dagens aktion var inte den sista utan starten på en ny kamp för fred och rättvisa i Colombia.

Achim Rödner 190727