Massaker på samhällsledare i Venezuela

Foto: Twitter @alba_tv

Lördagen den 27 juli sköt och dödade en grupp oidentifierade beväpnade män sex kamrater från organisationerna Corriente Revolucionaria Bolívar y Zamora och Folkets Försvarsbrigad Hugo Chavéz i Barinas, Venezuela. Kamraterna som mördades hette José Geraldo Rojas, Manuel J. Cordero Benítez, Alexi Ontiveros Mora, Eudes Rojas Peña, Kebin Navas Rodríguez och Milaidis Navas González.

Organisationen Corriente Revolucionaria Bolívar y Zamora (CRBZ) fördömde massakern tidigt på söndagen och skrev att de beväpnade männen troligen var legosoldater betalda av högerelement bland storgodsägarna i området. Med tanke på hur massakern genomfördes hade männen antagligen militär utbildning och var medlemmar i colombianska paramilitära grupperingar, före detta venezolanska poliser och vanliga kriminella. CRBZ lyfte fram att en grupp som kallar sig Colombianskt-Venezolanskt Självförsvar systematiskt attackerat militära enheter ur Venezuelas armé och hotat chavistiska aktivister. CRBZ klassade attacken som en del av den imperialistiska interventionen i landet och har krävt att myndigheterna finner de skyldiga.

Organisationer över hela Latinamerika har fördömt massakern. Sociala rörelser för ALBA skriver i ett uttalande: ”Vi har sett denna metod för terror och kaos och vi har fördömt den i Colombia där samhällsledare, människorättskämpar och före detta stridande i upproret mördas varje vecka. Nu har den uribistiska högern exporterat sina metoder till andra sidan gränsen.”

Den colombianska folkrörelseplattformen Folkkongressen fördömde också massakern. ”Vi har årtionden av direkt tragisk erfarenhet av hur de metoder som oligarkin och Washingtons intressenter använder sig av inte lämnar någon fri när det kommer till undertryckandet av de folkliga klasser som organiserar sig för sina rättigheter som historiskt har kränkts. Så kräver det som inträffat i Barinas, Venezuela, brådskande undersökning och de ansvariga, yrkesmördarna och de politiska organisatörerna bakom, måste hittas. Vi är säkra på att den bolivarianska staten kommer lösa detta, som den gjort med liknande händelser.”

Deltagare i det 25:e Sao Paulo-forumet som ägde rum i Caracas i förra veckan fördömde också massakern.

peoplesdispatch.org 190729

Organizations denounce massacre of six Venezuelan social leaders