SvT och SR förvränger fakta om Internet i Kuba

Foto: Jonathan Buttle-Smith (CC-0)

SvT och SR förvränger fakta om Internet i Kuba

I SvT:s morgonsoffa och på nyheterna i Sveriges Radio (190729) får Sveriges ambassadör i Kuba tillfälle att berätta om hur dåligt det är med Internetuppkoppling i Kuba.

Visserligen medger han att kubanerna är uppkopplade till 57 %. Men det är dåligt. Kanske det. Det beror på vad man jämför med. Miljontals analfabeter i världen har ingen glädje av Internet. Miljontals fattiga har annat att tänka på. Vi tar Internet för självklart i Sverige, men så är det inte i stora delar av världen. Att utelämna fakta kan vara lika vilseledande som att ljuga rakt ut.

Det både ambassadör Lovén och SvT till varje pris undviker att nämna är USA:s blockad som hindrar Kuba från att koppla upp sig på de fiberoptiska kablar som löper längs Kubas kust. Istället har man fått dra en kabel till det betydligt mer avlägsna Venezuela. USA blockerar tillgången till mängder med hemsidor i Kuba och försvårar på olika sätt kubanernas uppkoppling. Det är alltså inte Kuba som blockerar olika hemsidor, utan USA. Kuba jobbar hårt för att förbättra detta och enligt den brittiska rapporten Global Digital växer Internet explosionsartat efter att Obama gjorde det lättare. Kuba är ett av de länder där uppkopplingen ökar mest, det senaste året med 27 % enligt rapporten.

Inte heller nämner Lovén och SvT det ”cyberkommando” som USA har för att påverka kubanerna. Bland annat genom tusentals fake-konton som ska se ut som om det är kubaner som agerar i sociala nätverk, medan det i själva verket är avlönade agenter för USA i Florida. För ett par år sedan avslöjade nyhetsbyrån AP att USA, via sitt organ USAID, skapat ett särskilt Twitterprogram kallat Zunzueno i Kuba för att få till en ”arabisk vår” i landet. Man hackade en halvmiljon telefonnummer och började skicka SMS för att värva kubaner till demonstrationer och upplopp. Något senare avslöjades ett annat program, kallat Piramedeo, också det för att bombardera kubanska mobiler med SMS. Exemplen på undergrävande verksamhet, sabotage och blockaden skulle kunna mångfaldigas.

Lovén uppger att det fram till för några år sedan var förbjudet att ha uppkoppling i hemmen. Men han säger inte varför. Orsaken var att Kuba då enbart var hänvisad till en uppkoppling via satellit. Det innebar en långsam och dyr uppkoppling med mycket begränsad bandbredd. Så den lilla kapacitet Kuba förfogade över tilldelades skolor, sjukhus, media, forskare och andra institutioner. Likaså skapades offentliga platser på torg och liknande för att så många som möjligt skulle kunna vara uppkopplade. En tanke främmande för SvT/SR då de givetvis utgår ifrån att den med mest pengar ska prioriteras.

Lovén hoppas nu att den ökade uppkopplingen ska leda till politiska förändringar. Det är precis samma hopp som Obama hade när han lättade på restriktionerna för Internet. Nu är kubanerna sedan länge välinformerade. Betydligt kunnigare om omvärlden än exempelvis US-amerikaner. Men hoppet är ju det sista som överger människan.

En utförligare artikel om Kuba och Internet finns i tidskriften Kuba nr 2/2019.

Zoltan Tiroler 190730