Protester mot högerregimen i Argentina skylls på Kuba och Venezuela

Facklig demonstration i Argentina. ATENacional, CC BY-SA 4.0 , via Wikimedia Commons

Protester mot extremhögerregimen i Argentina skylls på Kuba och Venezuela

Nyligen tillträdde Trump- och Bolsonarokopian Javier Milei som president i Argentina. Hans drastiska nedskärningar har framkallat omfattande protester från fackföreningar och en lång rad yrkesgrupper. Men skulden är, enligt landets regering, inte den galopperande fattigdomen och nedskärningarna, utan det är Kuba och Venezuela! (Själv ökade Milei nyligen sin egen lön med 48 procent — nedskärningarna gäller inte alla!). 

Argentinas utrikesminister blickar utåt för att sopa bort skulden inifrån, hennes regerings fördärvliga beslut skickar ut folk på gatorna och den världsvana damen skyller de omfattande protesterna på Kuba och Venezuela. Diana Mondino är inte särskilt framsynt och mycket manipulativ. Vilket ynkligt huvud de har satt på Argentinas diplomati med henne som utrikesminister. En ny era av ”intima, köttsliga förbindelser” med USA-imperiet har inletts.

Diana Mondino gjorde en allvarlig anklagelse mot grupper som ”kommer att försöka destabilisera” den nationella regeringen bara timmar innan öppnandet av de ordinarie sessionerna i Nationalkongressen: ”Det finns infiltratörer från Kuba och Venezuela i landet som är specialister på att destabilisera regeringar”. Ministern gav en intervju med TN, där hon klargjorde: ”Vi har redan bevisat det, vissa journalister har en viktig grad av förberedelse. Belöningen för att få bort [president Milei] Javier måste vara mycket högt”.

Det hela började med ett uttalande om att i de senaste demonstrationerna mot Mileis regering ”infiltrerades av venezuelaner och kubaner”. ”Tyvärr är detta fallet. Det har bevisats på olika sätt. Några av dem såg till och med ut som journalister. Kom också ihåg upploppen som ägde rum för två år sedan i Chile, de var också människor från andra länder och som uppenbarligen har en betydande grad av förberedelse”, sa Mondino.

Hon påpekade också att ”nu i Ecuador verkar det som om det också var människor från andra länder”. Det var då Jonatan Viale tog till orda och frågade ministern om dessa ”grupper” från Kuba och Venezuela ”kommer hit för att störta Mileis regering”. ”Ja, de är ju egenföretagare, eller hur? De kommer för att skapa problem och…. Antingen betalar någon dem för att ställa till med problem eller så betalar någon dem för att sluta ställa till med problem. För det första, under den förra regeringen var de fria att komma och gå”, anmärkte hon.

”För det andra ledde det inte till några konsekvenser för sina handlingar. Och för det tredje måste belöningen för att få bort Javier vara mycket högt, antar jag, eftersom det är så många som pratar om det….”

Cubadebate 240303 (ZT)

¿Mondino o Mundana?

HÄV BLOCKADEN MOT KUBA!

Bli en del av solidaritetsrörelsen!

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Eller skicka ett bidrag till Stödfonden!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Bidrag till insamlingen ”Mediciner till Kuba”

PG 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72