FN-chefen berömmer Kuba

Kubas FN-representant Pedro Luis Pedroso. Foto: Telesur

FN-chefen berömmer Kuba

FN:s generalsekreterare António Guterres framhöll på torsdagen den kubanske ambassadören Pedro Luis Pedrosos arbete och hans insatser i FN. Särskilt betonade Guterres kubanens insatser som särskild samordnare för ordförandeskapet för G77 och Kina.

De två höll ett hjärtligt möte i samband med slutet av det diplomatiska uppdraget för Pedroso, som representerat den karibiska nationen inför organisationen från 2020 till 2023. Från det året till januari 2024 samordnade han det kubanska ordförandeskapet för G77 och Kina i FN:s högkvarter och vid högnivåevenemang.

Gruppen, som består av mer än hundra länder med 80 procent av världens befolkning, leddes för första gången av Kuba förra året med en agenda inriktad på att bekämpa klimatförändringar och främjande av vetenskap, teknik och innovation för utveckling. Under det kubanska ordförandeskapet höll FN:s största mellanstatliga organisation för utvecklingsländer sitt toppmöte i Havanna med Guterres närvarande tillsammans med mer än hundra stats- och regeringschefer och företrädare för utvecklingsländer.

Mötet efterlyste också en brådskande och omfattande reform av den internationella finansiella arkitekturen. Evenemanget, som ansågs vara en framgång för det globala syd, insisterade på att stärka gruppen, dess enighet och solidaritet, samt att förstärka dess roll internationellt. Vid mötet efterlystes också en brådskande och omfattande reform av den internationella finansiella arkitekturen med en mer inkluderande och samordnad strategi, samtidigt som man avvisade användningen av tvingande ekonomiska åtgärder, inklusive ensidiga sanktioner mot utvecklingsländer.

Under 2023 ledde G77 och Kina också diskussionerna om förlust- och skadefonden, som godkändes under COP28 i Dubai, och undertecknade fördraget om bevarande och hållbar användning av marin biologisk mångfald bortom jurisdiktionellt vatten.

Cubadebate 240307 (ZT)

Guterres resalta labor de embajador de Cuba ante Naciones Unidas

HÄV BLOCKADEN MOT KUBA!

Bli en del av solidaritetsrörelsen!

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Eller skicka ett bidrag till Stödfonden!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Bidrag till insamlingen ”Mediciner till Kuba”

PG 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72