Protester skakar högerregimen i Ecuador

Foto: Twitter Alianza de Organizaciones por los Derechos Humanos @DDHH_Alianza

Massiva protester i Ecuador mot högerpolitiken

Sociala rörelser och människorättsorganisationer fördömde i tisdags polisens våld mot demonstrationer som var ett led i den nationella strejk som nu går in på sin nionde dag. Det gäller protester mot president Guillermo Lassos högerpolitik.

Alliansen av organisationer för mänskliga rättigheter har på sociala medier spridit bilder och videos som visar på polisens våld mot demonstranterna. ”Det är bekymmersamt hur det militära och polisiära våldet eskalerar mot de som utövar sin rätt till protest och motstånd”, säger Alliansen i ett uttalande. Andra källor på sociala nätverk anger att flera personer kvävts av tårgas som polisen använder. Två skjutna till döds, ett 100-tal skadade och ca 90 gripna är hittills resultatet av myndigheternas våld.

Polisvåldet drabbar i huvudsak de tusentals lantarbetare som anlänt till Ecuadors huvudstad Quito. De kom för att ge stöd till Confederación de Nacionalidades Indígenas (Conaie) och protesterna mot Lasso.

Conaie rapporterar också omfattande polisvåld i landets norra delar. Samtidigt meddelar man att protesterna och kampen ska fortsätta även om man är öppen för dialog med myndigheterna. Dessa uppmanas att stoppa våldet mot befolkningen.

13 juni manade Conaie till social mobilisering utan tidsgräns för att få tio krav uppfyllda. Bland dessa finns krav på sänkta priser för levnadsomkostnader, priskontroll, stopp för privatiseringar och nedskärningar av utbildning och hälsovård. Likaså krav på stopp för urholkning av rättigheterna på arbetsmarknaden, åtgärder mot arbetslösheten och osäkerheten.

Från myndigheterna säger landets försvarsminister Lara att Ecuadors demokrati är i fara och att ”de väpnade styrkorna inte kommer att tillåta att den konstitutionella ordningen bryts eller någon annan aktion mot demokratin eller republikens lagar.”

Undantagstillstånd råder i sex av landets 24 provinser. I dessa har militären satts in för att kväva protesterna.  

Den nyliberala politiken resulterar i utbredd fattigdom. 

Cubadebate och Telesur 220622 med flera källor

Ecuador: Movimientos sociales denuncian la violencia policial

Reportan la muerte de un segundo manifestante en Ecuador

Gillar du det Svensk-Kubanska Föreningen gör?

Vill du bidra till kampen mot den omänskliga blockaden?

Swisha en 20:a eller valfri summa till

123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Ett ännu mer betydelsefullt stöd är medlemskap!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande, samma pg och Swish som ovan)