Latinamerikas ledare hyllar Petro efter valsegern

Gustavo Petro & Francia Márquez
Francia Márquez & Gustavo Petro. Foto: prensa-latina.cu

Latinamerikas ledare hyllar Petro efter valsegern

Kubas president Miguel Diáz-Canel framhöll Kubas vilja att fördjupa relationerna mellan de båda länderna. ”Jag framför mina allra vänligaste hälsningar till Gustavo Petro för att han blivit vald till Colombias president i denna historiska folkliga seger. Vi upprepar vår beredskap att utveckla de bilaterala relationerna för våra folks välfärd”, skrev han på sitt Twitterkonto.

Kubas utrikesminister Bruno Rodriguez sällade sig till gratulanterna.

Honduras president Xiomara Castro gratulerade det colombianska folket för dess beslut att välja Petro-Marquez.

Argentinas president Alberto Fernandez gratulerade också Petro och Francia Marquez. ”Deras seger bekräftar demokratin och garanterar vägen mot ett integrerat Latinamerika i denna tid som kräver maximal solidaritet mellan broderfolken.”

Och landets utrikesminister skickade ett budskap till colombianerna: ”Er seger i presidentvalet visar på en vilja till förändring för ett mer rättvist och inkluderande land.” Också Argentinas vicepresident, Cristina Kirchener firade också valsegern.

Venezuelas Nicolas Maduro gratulerade Petro och talade om en ”historisk seger”. ”Det colombianska folket gick ut för att försvara vägen mot demokrati och fred. Nya tider väntar i detta broderland.” Landets vicepresident Delcy Rodriguez gratulerade det vinnande paret.

Mexikos Andres Manuel Lopez Obrador gratulerade varmt. Han höll ett känslomässigt tal där han framhöll att han inte kunde dölja sin glädje över Petros seger.”Dagens triumf kan vara slutet på häxjakterna och en gryning för detta värdiga broderfolk. Gratulerar.”

Nicaraguas regering hälsade valsegern redan på valdagen 19 juni med ”all respekt och mycket kärlek” till ”bröderna i den Historiska Pakten” och uttryckte en önskan om allt gott till ”familjerna i detta broderland som litar på sina förslag och program för livet, freden, välbefinnande och rättigheter. Att i vårt Karibiska Amerika historien som våra folk väntar på och förtjänar fortsätter att stärkas. Hälsa, framgångar, fred och välstånd!” 

Bolivias Luis Arce gratulerade Petro och Marquez och framhöll att ”den latinamerikanska integrationen stärks. Vi förenar oss i firandet med colombianerna.” Också landets vicepresident talade om ett nytt historiskt skede och seger för det colombianska folket. Och förre presidenten Evo Morales framhöll att ”det är en seger för fred, sanning och värdighet.”

Perus president Pedro Castillo sa att han pratat med Petro för att gratulera för ”en historisk seger för demokratin i Colombia. Vi är förenade i en gemensam känsla som vill förbättra för de många och vill ha en regional integration för våra folk.”

Också Chiles Gabriel Boric gratulerade och sa att han pratat med Petro och Marquez.

Samarbetsorganet ALBA:s verkställande ordförande Sacha Llorenti deklarerade att Petros och Marquez´ seger visar att ”vindarna som blåser över vårt Amerika fyller oss med hopp och förväntningar.”

Ledaren för Arbetarpartiet i Brasilien, Lula da Silva, gratulerade och önskade ”framgång för Petro och hans regering. Hans seger stärker demokratin och de progressiva krafterna i Latinamerika.”

Brasiliens i en statskupp avsatte förre president Dilma Rousseff kallade också segern för historisk. ”Det är en stor seger för det modiga colombianska folket och också en uppmuntran som ger förnyat hopp till alla latinamerikanska länder som kämpar för demokrati och mot nyliberalism.”

Ecuadors förre radikale president Rafael Correa försäkrade att regionen firar Petros seger.

Nobels fredspristagare, argentinaren Adolfo Perez Esquviel säger att med Petros seger ”avancerar projektet för Latinamerikas enet under fanorna av jämlikhet, lika rättigheter, suveränitet och framtid.”

Honduras i en statskupp störtade förre president Manuel Zelaya försäkrade att Petros seger ”applåderas av Latinamerika som lyckönskar det colombianska folket för detta val av en progressiv ledare.”

Paraguays i en statskupp förre president Fernando Lugo uttryckte att ”idag har uppnåtts en historisk seger som är en seger för hela vårt Latinamerika. Det colombianska folkets glädje är också vår glädje.”

Också mer tveksamma gratulanter kommenterade. Ecuadors, av folket hårt trängda högerpresident Guillermo Lasso, sa att han pratat med Petro och försäkrat att hans regering är berett att stärka förbindelserna mellan länderna.

USA:s utrikesminister Antony Blinken gratulerade mer dubiöst det colombianska folket för att det ”utövat sin rösträtt och bekräftat styrkan i sin demokrati. Vi hoppas fortsätta vår solida förening med den valde presidenten Gustavo Petro och bygga ett halvklot mer demokratiskt och jämlikt.”

Eller som nättidningen e-folket kommenterar Blinken: ”hans gratulation riktades till ’det colombianska folket som genom att utöva sin rösträtt understrukit styrkan i landets demokrati’. Blinkens formulering kan inte tolkas som annat än en diplomatiskt inlindad solidaritetsförklaring riktad till den i valet besegrade högern. En höger inom vilken det säkert redan nu dväljs planer på en upprepning av Chile 1973, det vill säga en militärkupp med aktivt stöd från Washington.

USA, som har sju militärbaser i Colombia, har under alla år hållit de förtryckande högerregeringarna och den terroristiska militären under armarna. Och den colombianska överklassens militärkast är idag genom ”partnerskap” knuten till den transatlantiska kapitalismens militärallians NATO.

Latinamerikas politiska karta drar allt mer åt rött

Cubainformacion 220620 med flera källor

Cuba y gobiernos y líderes progresistas felicitan a Gustavo Petro por victoria electoral en Colombia

HÄV BLOCKADEN MOT KUBA!

Bli en del av solidaritetsrörelsen!

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Eller skicka ett bidrag till Stödfonden

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Bidrag till insamlingen ”Mediciner till Kuba”

23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72