Puerto Rico: protester mot energibolag

Demonstration
Foto: Noticel/TeleSur

Tusentals puertoricaner protesterar mot Lumas energikontrakt

Protesterna kommer efter att Puerto Ricos guvernör Pedro R. Pierluisi lagt in sitt veto mot lagförslag 1.383, som skulle förhindra höjningar av elpriset.

Tusentals puertoricaner från olika samhällssektorer demonstrerade på onsdagen från Capitolium till regeringens högkvarter för att kräva att regeringen ska säga upp kontraktet med det privata företaget LUMA, som sedan ett år tillbaka ansvarar för elförsörjningen i landet.

Kravet riktar sig direkt till Puerto Ricos guvernör Pedro R. Pierluisi, som lade in sitt veto mot lagförslag 1.383, som skulle förhindra en höjning av elräkningen genom att minska 75 procent av den osäkra skulden för Puerto Ricos energibolag Autoridad de Energía Eléctrica (AEE).

Åtgärden var avsedd att begränsa avgiften till högst 20 cent per kilowattimme, som ett av villkoren för en omstrukturering av skulden till obligationsinnehavarna, som uppgår till 9 miljarder dollar.

Talespersonen för Medborgarfronten för skuldrevision, Eva Prados, sade att ”vi har kämpat i mer än fem år mot maktmissbruk och plundring med en skuld som inte har granskats”. Samtidigt hävdade hon att det finns en ny plan som kokas ihop av den skatteövervakningsnämnden (JSF) ”så att det blir vi som ska betala skulden ur våra egna fickor”.

Alliansens talesman och ordförande för Utier (fackförbundet för elindustri- och bevattningsarbetar) Angel Figueroa Jaramillo, påpekade att ”det är en skam att guvernören med dessa åtgärder visar att han fortfarande är skatterevisionens advokat och tillåter den alla dess nycker istället för att ge lättnader åt puertoricanerna genom att underteckna detta lagförslag som undviker ytterligare höjningar och fastställer en fast avgift på högst 20 cent per kilowattimme”, sade han.

Protesterna mot höjningen av elpriset fick också stöd av flera lagstiftare från oppositionspartierna Demokratiska folkpartiet och Puerto Ricas Självständighetsparti samt av borgmästare.  

TeleSur 220721 (Övers: Vaple)

Miles de puertorriqueños protestan contra contrato con energética Luma