Vänskapskaravanen i Matanzas: ”Vi är Fidel”

Foto: @YenACN_Cuba

Präster för Fred i Matanzas: ”Vi är Fidel”

–I den här gruppen finns advokater, lärare och studenter. Vi är många saker men i själva verket är vi Fidel, säger Gail Walker, verkställande direktör för Interreligious Foundation for Community Organisation, IFCO, som pastorerna i Vänskapskaravan tillhör.

Under det officiella mottagandet av karavanen i den västra provinsen Matanzas sade Gail Walker, dotter till pastor Lucius Walker, grundare av Pastors for Peace, att det för besökarna är en enastående upplevelse att komma till Kuba för att uttrycka solidaritet och fördöma USAs ekonomiska, kommersiella och finansiella belägring.

–Vår högsta önskan är att bryta blockaden. I många år har USAs regering plågat Kubas folk, som är våra systrar och bröder, men vi vet att det finns en möjlighet att få ett slut på den med hjälp av det internationella samfundet, sade hon.

Gail Walker sade att mottot för den 88 medlemmar starka gruppen i år är ”Kärleken ger aldrig upp”, något som hennes far alltid påpekade, och att den verkliga anledningen till besöket är att Präster för Fred älskar det som denna karibiska nation representerar.

–Våra känslor är en återspegling av vad folket i USA verkligen tror, säger hon, ledaren för detta initiativ av högt mänskligt värde och solidaritet som nu i juli firar 30 år.

Provinsen Matanzas vice guvernör, Marieta Poey Zamora, välkomnade medlemmarna i karavanen, bland dem William Hill, en äldre f.d. vietnamveteran som nu besökt Kuba 30 år i rad.

Under sin vistelse i provinsen, som planeras pågå till lördag, kommer pastorerna att få lära sig mer om hur USAs blockad mot Kuba påverkar landets ekonomi inom sektorer som är av stor betydelse för landets ekonomi, som t.ex. jordbruket.

Dessutom kommer de att besöka platser av högt kulturellt värde, som den så kallade Slaverirutten, och de kommer att samtala med medlemmar av Kubas författar- och konstnärsförbund, UNEAC, för att höra mer om traditioner och kultur.

Präster för Freds 32:a Vänskapskaravan anlände till Kuba den 18 juli och fram till den 30 juli kommer medlemmarna att lära känna det kubanska folket än mer genom aktiviteter i Havanna, Matanzas och Cienfuegos.

John Vila Acosta, ACN 220721 (Övers: Vaple)

Somos Fidel, Pastores por la Paz deja claro mensaje en Matanzas

 

”Jag ser effekterna av blockaden överallt”

–Överallt ser jag de skadliga effekterna av USAs blockad mot Kuba, säger Shannon Rodríguez, medlem av Präster för Freds 32:a Vänskapskaravan, som sedan torsdagen besöker provinsen Matanzas.

–Det berör mig eftersom kubanerna på grund av den ekonomiska, kommersiella och finansiella blockaden inte har tillgång till saker som de behöver, säger hon efter att ha sett konsekvenserna av USAs politik som begränsar Kubas utveckling.

–Det är mycket svårt för mig att tro att USAs regering inte har samma medkänsla eller hjärta som de av oss som är födda i landet, säger hon. Shannon Rodríguez är medlem i New York Boricua Resistance och besöker Kuba för första gången. Hon sa även att hon som konstnär känner sig hemma i Matanzas, eftersom hon är så nära vattnet, hör musiken och ser landskapet.

I fredags besökte Präster för Fred jordbrukskooperativet 13 de Marzo i kommunen Unión de Reyes, där de fick veta mer om de metoder som används för biologisk skadedjursbekämpning, om växelbruk, klimatförändringarnas inverkan och kvinnors deltagande i verksamheten.

På Museet för den Rebelliska Slaven i Triunvirato fick deltagarna lära sig om ett av de viktigaste upproren som ägde rum på Kuba under kolonialtiden, om den afrikanska kulturens närvaro på ön och om kampen mot rasdiskriminering.

Muñequitos de Matanzas, en grupp som är ledande i försvaret av la rumba och som i år firar sitt 70-årsjubileum, gav i fredags medlemmarna i karavanen ett konstnärligt välkomnande när de anlände till författarnas och konstnärernas hus i staden.

–Vi är fast beslutna att upprätthålla vår vänskap och förståelse för Kuba, och vi är också mycket entusiastiska över den kubanska kulturen, som är mycket speciell. Vi kommer att fortsätta att vara solidariska med er, sade Gail Walker, verkställande direktör för Interfaith Foundation for Community Organizing, IFCO, som pastorerna i Vänskapskaravan tillhör.

Yenli Lemus Domínguez, ACN 220722 (Övers: Vaple)

Efectos del bloqueo a Cuba, dondequiera que mira caravanista

Läs mer om Präster för Fred på deras hemsida.