Rapport om mediernas förvanskade bild av Venezuela

Medierna har planterat en bild av vad som pågår i Venezuela som om det vore en fredlig opposition som demonstrerar för demokrati och en regim som våldsamt förtrycker demonstrationerna och har dödat över 50 personer. Det är en förvanskad beskrivning, menar Jorge Martin och Ricardo Vaz i Investig’Action.

– Oppositionen genomför stora demonstrationer, de har pågått nu i nästan två månader och har lockat många människor. Men i de flesta fall har de också urartat i våldsamma konfrontationer, där maskerade grupper använder hemmagjorda skjutvapen och sprängämnen. Dessa våldsamma grupper har också attackerat lärosäten, statliga byggnader, bostadsprojekt och kollektivtrafiken. De har till och med satt upp brinnande barrikader utanför barnsjukhus. Det förekommer också beskjutningar mot passerande civila och mot människor som de misstänker är chavistas, regeringsvänliga.

– En annan sak, och som felaktigt hävdats av medierna, är att dessa protester inte äger rum över hela territoriet, inte ens hela huvudstaden. De är koncentrerade till ett antal delstater och kommuner som styrs av guvernörer och borgmästare som tillhör oppositionen, särskilt i Tachira, Merida, Barinas, Carabobo, Lara och i östra Caracas. Så om du är i Caracas kan du leva ditt dagliga liv utan att någonsin stöta på en oppositionsdemonstration eller våld, som är koncentrerad till Altamira, i Chacao, i östra delen av Caracas, där mellan- och överklassen bor.

– Oppositionen har misslyckats med sitt mål att få människor i fattiga områden att delta i protesterna, och detta undergräver deras berättelse om att protesterna är motiverade av hunger och matbrist. Det finns problem med brist på basprodukter, med maten, men människor från fattiga områden, som drabbas mest av krisen, har kvar sitt stöd till den bolivarianska revolutionen. Människorna i mellan- och överklassområden, som inte påverkas av dessa ekonomiska svårigheter, är de som engagerat sig i demonstrationerna.

–Och en annan sak, som står i kontrast till bilden som media ger, är att det har varit stora pro-bolivarianska demonstrationer. Den 19 april och på 1 majdagen var de mycket stora. Dessa stora demonstrationer har följts av nästan dagliga, mindre demonstrationer. Demonstrationer av kvinnor, bönder, ungdomar etc. för att försvara den bolivarianska revolutionen. Om dessa demonstrationer rapporterar inte medierna. Som vanligt ger medierna en extremt ensidig bild av vad som händer i Venezuela.

– Vi måste därför bryta igenom lögnerna, förvrängningarna, halvsanningarna och manipulationerna angående Venezuela. Som när medierna rapporterar om de som dödats. Exempelvis när BBC World News skriver att “Two more protesters killed in Venezuela. The deaths bring the number of anti-government protesters killed in the last seven weeks to 42”. Det är uppenbarligen inte sant. Det finns människor som dödats av regeringsförtryck, men de är inte majoriteten. Majoriteten av människorna har dödats som ett direkt resultat av oppositionens politiska våld. Till exempel pga av skottlossning som kommit från oppositionens håll.

nordicvenezuelasolidarity 170601