Roberto Fernández Retamar tilldelas Unescos Internationella José Martí-pris

Foto: Prensa Latina

Generaldirektören för Unesco, Audrey Azoulay, tilldelade Internationella José Martí-priset till den framstående kubanske författaren Roberto Fernández Retamar, offentliggjordes under måndagen i Paris från FN-organisationens säte.

På förslag av en internationell jury tilldelas utmärkelsen Fernández Retamar, en av den kubanska litteraturens mest prestigefyllda röster.

”Som ordförande för Casa de las Américas sedan 40 år tillbaka har Fernández Retamar från denna prestigefyllda kulturinstitution kontinuerligt bidragit till främjandet av fred, solidaritet, mänskliga rättigheter och jämlikhet mellan länderna i Latinamerika och Karibien, värderingarsom erkänns av detta pris,” anges texten.

Den framstående essäisten har en historia av excellens inom kulturområdet och har ägnat en stor del av sitt arbete till studier, undervisning och spridning av José Martís värderingar och ideal.

Enligt juryn är beslutet ett erkännande av Fernández Retamars arbete ”för att förespråka rättvisa, skydd av barn, folkens etiska utveckling, erkännandet av varje mans och kvinnas värdighet, och vikten av att bekämpa rasismen”.

Unescos José Martí-pris instiftades av verkställande rådet, på initiativ av Kuba, i november 1994, vilket innebar att man erkände universaliteten och giltigheten i den kubanske nationalhjältens ideal.

Utmärkelsen är avsedd att främja och belöna en särskilt värdefull verksamhet som, i enlighet med Martís ideologi och anda, har bidragit till enighet och integration av länderna i Latinamerika och Karibien samt främjandet av en kultur av fred och sammanhållning mellan länderna.

Prisutdelningen kommer att ske vid IV Internationella konferensen för världens balans, 28-31 januari i Palacio de las Convenciones i Havanna.

Det vetenskapliga programmet för evenemanget innehåller olika teman av särskild vikt i Unescos mandat, såsom interkulturell dialog, fred, tillgång till utbildning och kultur för utövandet av mänskliga rättigheter, och solidaritet och integration i Latinamerika och Karibien.

Granma 190121

/Roberto Fernández Retamar är den förste kuban som erhåller detta pris./

Otorga Unesco Premio Internacional José Martí a Roberto Fernández Retamar
International Conference For World Balance