Samarbetsorganisationen ALBA återaktiveras

Jorge Arreaza. Foto: VTV

Samarbetsorganisationen ALBA återaktiveras

Venezuelas tidigare utrikesminister och ALBA-TCP:s nuvarande verkställande sekreterare Jorge Arreaza försäkrade i söndags att det latinamerikanska och karibiska integrationsblocket är i full färd med att vakna upp och återaktiveras.

”Vi har en plan, den strategiska agendan för 2030 – som godkändes vid stats- och regeringschefernas 23:e toppmöte den 24 april i Caracas – och ett folkhandelsavtal som respekterar varje lands potential och produkter”, sade han.

När det gäller ALBA-TCP-agendan betonade Arreaza att den omfattar att stärka och komplettera de 10 medlemsländernas ekonomier, samt att ta hänsyn till utvecklingshorisonter inom de politiska, sociala, ekonomiska, kommunikativa och kulturella sfärerna.

Han meddelade att den regionala mekanismen studerar en återaktivering av Sucre, blockets valuta, samt inrättandet av en samarbetsbyrå för att dra till sig resurser från andra källor eller internationella organisationer.

”ALBA-TCP gjorde motstånd och vi befinner oss i ett ögonblick av full reaktivering”, sade den tidigare venezuelanske utrikesministern enligt källan under en intervju i programmet Diálogo Internacional på argentinsk radio.

Arreaza påminde om blockets fantastiska år (2004-2012), en period då, sade han, ”våra ekonomier var mycket starka”.

Han sade att USA-imperialismen beslutade att slå till mot integrationsmekanismen, land för land, både mot Venezuela och Kuba. Honduras tvingades lämna på grund av den USA-initierade statskuppen 2009.

”Men finns kvar med stor värdighet och stått emot de värsta åren av blockad”, betonade han.

Han underströk också att ALBA-TCP sammanfattar det bolivarianska enhetsprojektet, som går långt utöver bara integration.

Den verkställande sekreteraren för blocket, som bildades den 14 december 2004 under ledning av ledarna Fidel Castro (1926-2016) och Hugo Chávez (1954-2013), hävdar att ALBA fortsätter att vara den enda rösten för regional artikulering som finns.

Han sade att alliansens regeringar aldrig har upphört att hålla kontakt, och när något händer i världen ”är det ALBA som talar ut”.

Diplomaten hävdade att de som integrationsmekanism är ”öppna långt bortom de traditionella integrationsmekanismernas formalitet”.

 Jorge Arreaza. Foto:Germaniaff, CC BY-SA 4.0

Vi är inte bara de 10 länder som utgör blocket, utan också sociala rörelser från hela världen, påpekade han.

Arreaza asegura que ALBA-TCP está en reactivación plena

Cubadebate 240512 (ZT)

För att kunna upprätthålla Svensk-Kubanskas solidaritets- och opinionsarbete behöver vi få in minst 150 000 kr under året till vår Kampfond. Om du har möjlighet, ge ett bidrag!