Kuba uppmärksammar den palestinska katastrofen

Foto: Resumen Latinoamericano

Kubas UD inviger utställningen ”Palestina lever” som hyllning till offren för folkmordet

På onsdagen, 76 år efter den palestinska Nakba (”Katastrofen”), invigde Kubas utrikesdepartement fotoutställningen ”Palestina lever”; som en hyllning till de tusentals palestinska martyrer som fallit offer för folkmord i mer än sju decennier.

Det kubanska folkets solidaritet och kärlek till den palestinska saken står i fokus för fotoutställningen, som återspeglas i fyra storformatsbilder av den kubanske fotografen och konstnären Alejandro Azcuy Domínguez.

I galleriet på International Press Centre (IPC) visas 25 ögonblicksbilder av det grymmaste folkmord som mänsklighetens nutida historia har bevittnat, från linsen hos korrespondenterna för det panarabiska satellitnätverket Al Mayadeen, som från fältet i Gazaremsan riskerar sina liv tillsammans med andra medier för att informera världen om den massaker som begåtts av den israeliska sionismen.

”Bilderna som visas i denna utställning kan inte lämna någon oberörd, de berör djupet av den mänskliga känslan. De manar oss ännu starkare till handling och att inte förbli tysta, för tystnad är inte ett alternativ här”, sade Fernando González Llort, Kubas hjälte och ordförande för Kubas institut för vänskap med folken (ICAP).

”Idag, 76 år efter dessa händelser, har skändligheten inga gränser och det palestinska folket fortsätter att utsättas för den sionistiska regimen Israels brutalitet, som med USA:s regerings medverkan hittar på rättfärdiganden och lögner även inför det högsta forumet, som påstås respekteras av nationerna, för att uppfylla USA:s regerings vansinniga önskan att lägga Mellanöstern och världen i händerna under sina imperialistiska intressen. De ständiga kränkningarna av det palestinska folkets mänskliga rättigheter uppmanar oss än en gång att höja våra röster för att kräva rättvisa för en nation som inte ger upp och som med uppoffringar och mod överlever den sionistiska invasionens fasor”, sade han.

Utställningens öppningsceremoni leddes av Gerardo Peñalver Portal, Kubas förste vice utrikesminister, Fernando González Llort, Republiken Kubas hjälte och ordförande för Kubas Institut för Vänskap med Folken, Alpidio Alonso-Grau, Kubas kulturminister, Juan Antonio Fernández, utrikesministeriets direktör för bild och kommunikation, Teresita Fernández, kulturambassadör för MINREX med ansvar för utställningen och biträdande utrikesminister Josefina Vidal Ferreiro.

Mer än 30 ambassadörer från den diplomatiska kåren deltog i invigningen av denna fotoutställning som återspeglar det palestinska folkets smärta, fördrivning och massaker. Bland dem fanns Sydafrikas ambassadör, ambassadörerna från Ryssland, Iran, Egypten, Indien, Syrien, afrikanska och arabiska länder, Bolivias ambassadör, representanter för den bolivarianska ambassaden i Venezuela, den tidigare utrikesministern i Belize och Dr AKram Samhan, ambassadör för staten Palestina på Kuba.

Kulturpersonligheter som den framstående konstnären Lesbia Vent Dumois, kulturministeriets evenemangschef och president Miguel Díaz-Canels hustru Lis Cuesta, musikern och trubaduren Raúl Torres, poeten Alex Pausides, essäisten och författaren José Ernesto Nováez, samordnare för Nätverket till mänsklighetens försvar Iriana Pupo Serrano, grundaren av TV Serrana Waldo Ramírez de la Rivera, filmskaparen och vice ordföranden för Kubas institut för radio och TV Marxlenin Pérez Valdés, Dra. C. i filosofi och författare Michel Torres Corona, chef för Editorial Nuevo Milenio och programledare för TV-programmet Con Filo, och Denys San Jorge Rodríguez, författare till verket ”Palestina” ur serien Toponimia mecánica, med vilken de utformade affischen för presentationen av utställningen.

Tillsammans med dem Mirthia Brossard från Ungkommunisterna, aktivister från de jordlösas rörelse MST i Brasilien, Joel Suaŕez från Martin Luther King Centre, Aniet Venereo från Juntas por Palestina, medlemmar av International Committee for Peace, Justice and Dignity of Peoples, de unga palestinierna Watan Jamil Alabed och Omaima Khawaga, den historiska medlemmen av Popular Front for the Liberation of Palestine PFLP Bassel Salem, vars familj massakrerats i Gaza.

Utställningen ”Palestina Vive” består av två visuella huvudavsnitt. Den första fördömer de grymheter som den sionistiska regeringen i Israel har begått sedan oktober 2023 mot civilbefolkningen i Gaza. En andra sektion är av historisk karaktär som ursprungligen presenterades vid FN:s högkvarter, under titeln ”Palestine: a land with a people”, presenterar Nakba, en term som på arabiska betyder tragedi eller katastrof. En historisk händelse som markerar ett före och ett efter i detta självuppoffrande folks liv.

Bland de stora fotografierna utmärker sig det av överbefälhavaren Fidel Castro som bär den traditionella palestinska scarfen (kufiya) som symboliserar förfädernas kultur och de strider som representerar det heroiska folket. Och det av president Díaz-Canel som omfamnar en ung palestinsk läkarstudent på Kuba, av fotografen Alejandro Azcuy Domínguez. Två andra stora fotografier av samma fotograf visar det kubanska folket som demonstrerar i solidaritet med Palestina och det av den unge Baylasan Arrouth, en framtida palestinsk läkare som studerar på Kuba.

På skärmen visas videoklipp från Al Mayadeens attacker mot Gaza och den mycket känsliga ”El corazón en Palestina”, med text och musik av Raúl Torres, av filmskaparen Osmany Beato Morejón, producerad av Resumen Latinoamericano-Cuba.

Fotoutställningen är ett samarbete mellan Génesis Galerías de Arte, FN:s kommitté för utövandet av det palestinska folkets omistliga rättigheter, i samarbete med staten Palestinas permanenta observatörsmission vid FN, journalisten Graciela Ramírez från Resumen Latinoamericano, fotografen Alejandro Azcuy Domínguez, den arabiska pressbyrån Al Mayadeen, den libanesiska analytikern och kommunikatören Wafica Ibrahim och Fidel Castro Ruz Centre.

”Palestina Vive”, med dess förtjänstfulla kuratorskap, är mer än en fotoutställning, det är en uppmaning till samvete och solidaritetsaktioner, det är smärta, motstånd och hopp.

Cancillería de Cuba inaugura muestra fotográfica “Palestina Vive”, un homenaje a las víctimas del genocidio israelí

Cubadebate 240516 (ZT)

För att kunna upprätthålla Svensk-Kubanskas solidaritets- och opinionsarbete behöver vi få in minst 150 000 kr under året till vår Kampfond. Om du har möjlighet, ge ett bidrag!