Venezuela återkallar inbjudan till valobservatörer från EU

Venezolanerna har fått nog av västvärldens inblandning. "Nej till imperialismens inblandning i Venezuela och Latinamerika. För det venezolanska folket och för Nicolas Maduro". Foto: Telesur

Venezuela återkallar inbjudan till valobservatörer från EU

Nationalförsamlingens ordförande, vice talman Jorge Rodríguez, avvisade Europeiska unionens ståndpunkt.

Venezuelas nationalförsamling (NA) godkände ett utkast till avtal som avvisar Europeiska unionens (EU) förnyade ensidiga tvångsåtgärder mot landet och föreslog valmyndigheten att dra tillbaka inbjudan till observatörer från EU till presidentvalet den 28 juli.

Under tisdagens ordinarie sammanträde avvisade nationalförsamlingens ordförande, deputerade Jorge Rodríguez, EU:s ståndpunkt som dagen innan rapporterade om sanktioner mot ordföranden för det nationella valrådet (CNE), Elvis Amoroso, och andra tjänstemän med anknytning till organet.

Rodríguez föreslog skriftligen, med samtycke från hela nationalförsamlingen, att ”valmyndigheten ska dra tillbaka inbjudan till Europeiska unionens valobservatörsuppdrag”.

”Mitt konkreta förslag är att vi skickar ett brev undertecknat av nationalförsamlingens styrelse till den värdige och modige ordföranden för det nationella valrådet, Elvis Amoroso, och ber honom att dra tillbaka inbjudan till Europeiska unionen för att de är oförskämda, skurkaktiga, olagliga och illegitima”, sa han.

Han sade också att EU ”inte förlåter oss för vår frihet, de förlåter oss inte för att vi är oberoende, de förlåter oss inte för att en man på 1,47 meter besegrade den mäktigaste armé som hela planeten kände till vid den tidpunkten. De förlåter oss inte för vår upproriskhet, vår värdighet, vår envishet, och de tillåter sådana barbariska handlingar”, sade han.

Dagen innan läste CNE:s ordförande upp ett uttalande där han kategoriskt avvisade ”Europeiska unionens försök att tvinga mig, liksom valmyndigheten, att försöka låtsas inför den internationella allmänna opinionen att de är på väg att häva de tvingande och ensidiga sanktioner som införts mot Bolivarianska republiken Venezuela”.

Amoroso uppmanade EU och andra länder, t.ex. USA och Storbritannien, att häva alla ensidiga tvångsåtgärder som införts mot den sydamerikanska nationen.

Telesur 240514 (ZT)

AN de Venezuela propone al Poder Electoral retirar invitación a la UE para comicios del 28J

För att kunna upprätthålla Svensk-Kubanskas solidaritets- och opinionsarbete behöver vi få in minst 150 000 kr under året till vår Kampfond. Om du har möjlighet, ge ett bidrag!