Sanning eller lögn. Antingen eller. Båda går inte.

Sanning eller lögn

Försvara Kuba eller attackera Kuba. Det verkar som det är detta som är alternativen som den kubanska revolutionen möter. Men låt oss anta att vi inte accepterar detta dilemma utan helt enkelt bara vill ha sanningen. Jag vet inte om du har tänkt på att kampen mellan försvarare och angripare av revolutionen i grund och botten handlar om sanning eller lögn.

När någon säger att ”i Kuba finns politiska fångar”; ”Kuba har inga fria val”; ”De homosexuella förföljs”; ”Kyrkan förföljs”; ”Kubaner får inte lämna landet”, då är det fem lögner som de säger. Detta upprepas år efter år i alla länder, från politiska talarstolar, i tidningar, på TV, i debatter, i parlament.

Man kan ha olika uppfattningar och positioner om den kubanska revolutionen. Man kan vara överens eller vara motståndare till det politiska systemet, man kan försvara det eller kritisera det. Men man måste utgå från sanningen. Det handlar inte om tyckanden. Det handlar om fakta.

Så stora och så många är lögnerna om Kuba att få saker och ämnen kräver ett så ihärdigt försvar som sanningarna om Kuba. De oärliga som attackerar den kubanska revolutionen (vi kan anta att det också finns de som inte är oärliga) tillämpar den Goebbelska principen att en lögn som upprepas tusentals gånger förvandlas till sanning. Därför är det nödvändigt att tusentals gånger upprepa sanningen så att lögnen förblir lögn och sanningen förblir sanning.

Noam Chomsky har sagt att när budskapet enbart upprepar en allmänt accepterad lögn finns inte mycket utrymme, tid eller möjlighet, till argumentation för att säga emot, det faller på hälleberget. Chomsky säger att det är lätt att övertyga invånarna i USA att landet vill införa demokrati i resten av världen, att dess val är rättvisa eller att Kuba är en diktatur. Det helt enkelt för att medborgarna i USA har hört detta i årtionden.

Tvärtom är det med att säga att alla USA:s presidenter sedan Nürnbergrättegångarna förtjänar att hängas för brott mot mänskligheten. Att den enda platsen där tortyr utövas i Kuba är på det område som USA ockuperar, Guantánamobasen. Att på grund av sitt orättvisa system och ekonomiska korruption är valen i USA en bluff. Att Kuba inte är en diktatur.

Det kräver mer eftertanke och diskussion eftersom detta sällan har kunnat höras. Och att avslöja en lögn kräver mer tid och utrymme än att upprepa en accepterad lögn.

Detta är en nedkortad text från en recension av en nyutkommen bok (på spanska): ”Cuba – Verdades y Mentiras. Argumentario Urgente frente a la desinformación diaria” (Kuba – Sanningar och Lögner. Angelägen argumentation mot den dagliga desinformationen).

Pascual Serreno, Cubadebate 210421 (nedkortat)

Desmontar con datos el muro de la desinformación