Frige USA:s politiska fångar – Fallet Simon Trinidad

???

Vi riktar nu kravet till Donald Trump:

Frige USA:s politiska fångar!

Bland dem som i USA idag är dömda och fängslade av politiska skäl uppmärksammar vi på grund av de hårda fängelsestraffen följande fyra fångar:

Ana Belén Montes, Simón Trinidad, Leonard Peltier och Mumia Abu-Jamal

Fallet Simón Trinidad

Simón Trinidad, även känd som Ricardo Palmera, var verksam som utrikestalesman för Colombias revolutionära väpnade styrkor (FARC). I samband med en arbetsresa till Ecuador 2004 där han skulle träffa FN-företrädare, greps han och deporterades till Colombia där dåvarande presidenten Álvaro Uribe konspirerade med tjänstemän i Washington och skapade en falsk förevändning för att utvisa honom till USA.

Simón Trinidad deltog i sammanlagt två rättegångar, anklagad för knarkbrott och konspiration för gisslantagande. Åklagarnas bevis höll inte i den första rättegången, och ledde därför inte till åtal. Men han fick kvarstanna i fängelse i USA, och i januari 2008 dömdes han för konspiration för gisslantagande, och dömdes till 60 års fängelse.

Simón Trinidad vistas i ett högsäkerhetsfängelse i USA, mellan 2005 och 2016 i total isolering, vilket strider mot FN: s konvention mot tortyr. Sedan 2017 tillåts han att vistas fyra timmar om dagen i ett allmänt utrymme med andra fångar, och resten av dygnet tillbringar han i en fängelsecell på 3×4 meter. Justitiedepartamentet tillåter endast fyra familjemedlemmar och två advokater att besöka honom.

Mer information på nätet:

http://freesimontrinidad.org/