Frige USA:s politiska fångar – Fallet Leonard Peltier

Leonard Peltier, 1992. Foto: Jeffry Scott

Vi riktar nu kravet till Donald Trump:

Frige USA:s politiska fångar!

Bland dem som i USA idag är dömda och fängslade av politiska skäl uppmärksammar vi på grund av de hårda fängelsestraffen följande fyra fångar:

Ana Belén Montes, Simón Trinidad, Leonard Peltier och Mumia Abu-Jamal

Fallet Leonard Peltier

Leonard Peltier är nordamerikansk indian och var på 70-talet en ledande aktivist för ursprungsfolkens rättigheter i USA. 1977 åtalades han och dömdes till två livstids straff för mordet på två FBI-agenter.

Bevisningen och vittnesmålen som användes mot Peltier i rättegången har allmänt bedömts som manipulerade och falska. Med andra ord utsattes Peltier för ett politiskt grundat justitiemord. Bland de som protesterat mot justitiemordet återfinns Nobelpristagarna Nelson Mandela och Desmond Tutu. Amnesty International har förklarat att man betraktar Peltier som en politisk fånge. Skådespelaren Robert Redfors film Incident at Ogala skildrar den skandalösa och grymma orättvisan som Peltier utsatts för.

Idag, vid 73 års ålder, är Leonard Peltier är svårt hjärtkärlsjuk och hans diabetes har medfört en grav synnedsättning. Utan en benådning från USA:s president, är risken överhängande att han kommer att avlida i fängelse.

Mer information på nätet:

https://www.whoisleonardpeltier.info/

http://www.aimovement.org/peltier/

Skriv till honom i fängelset!

Leonard Peltier, #89637-132

USP Coleman I

P.O. Box 1033

Coleman, FL 33521