Smått och gott

Eluttagen ger 110 volt. En del bostäder och hotell har både 110 och 220 volt. ”Amerikanska” eluttag med platta skänklar gäller, som i USA, så ta med adapter om du behöver el.

Klädseln är informell och svensk sommarklädsel går bra. I januari och februari kan det vara bra med en tröja till kvällarna.

Kriminaliteten är liten på Kuba. Våldsbrott är ovanliga i detta fredliga samhälle. Men man ska inte vara godtrogen; väskryckningar och andra egendomsbrott förekommer framförallt i turistområden. Lämna inte prylar obevakade på stranden, häng inte handväskan över stolsryggen osv. Värdesaker som bärs nära kroppen är oftast säkra. Du kan röra dig fritt vid alla tider på dygnet, vilket också gäller kvinnor. Därmed inte sagt att man nödvändigtvis onykter ska söka sig till de skummaste kvarteren i Havanna på natten. Vanligare än stöld är att man blir blåst på andra sätt; kolla att du betalar rätt summa när du handlar eller är på restaurang, kolla att du får så mycket bensin som du betalar för osv.

Kontakt med kubaner är lätt. De är gästfria, stolta och vänliga. Men också här förekommer naturligtvis sådana som är ute efter att dra fördel av våra större resurser. Framförallt i områden där det rör sig många turister, exempelvis i Gamla Havanna och utanför turisthotellen. Kubaner är ofta kunniga om omvärlden och du kan diskutera de flesta frågor med dem. I motsats till många andra länder finns inga teman som behöver undvikas. Kan du något om boxning eller nationalsporten baseboll (pelota) har du en fin kontaktpunkt.

Musik och dans är något som med rätta förknippas med Kuba. Du kommer att höra musik överallt och det är aldrig långt till dans, om det så är på gatan. Man kan resa till Kuba och delta i dans- och musikkurser. Ljudnivån är högre än i Sverige.

Mygg finns framförallt under regnperioden. Ta med myggmedel. Ska du vistas i områden som t.ex. Zapataträsket kan det vara bra att ha med myggnät också.

Rom finns många sorter, inte bara den i Sverige kända Havana Club. Enligt svenska Systembolaget har Kuba världens bästa rom (de skrev så i sin broschyr). Prova gärna runt. Den mörka dricker man oftast rent, den ljusa blandas med fördel. Även om kubanerna dricker också den ljusa ren.

Öl finns förstås. Vanligast är det ljusa lagerölet Cristal eller det något mörkare och alkoholstarkare Bucanero.