Att föra in och ut. Shopping – souvenirer – dricks – presenter

Vill du ta med dig saker som är utöver det vanliga för turister kan du kolla den kubanska tullmyndighetens hemsida, på engelska eller spanska. Kolla ”passengers”, ”tourists” och ”FAQ” på www.aduana.gob.cu

Vi uppmanar att aldrig ge mutor. Uppmuntra inte denna sjukdom! Likaså: syssla inte med svarta-börshandel. Har du råd att åka till Kuba så har du råd att betala legalt. Är du laglydig i Sverige finns det ingen anledning att vara kriminell i utlandet.

Souvenirer. Cigarrer, rom, fruktjuicer, hantverk, konstverk, musik-CD:s, T-tröjor hör till de populäraste föremålen att ta med hem. Köper du antikviteter och tavlor av hög kvalitet ska du be om ett intyg som du kan visa upp vid utresan om att du förvärvat varan på hederligt sätt. Är du seriös samlare av konst kan du skippa hantverksmarknaderna och istället gå till gallerierna i Havanna. Hantverksmarknaderna kan vara kul och produkterna varierar från skräp till professionellt hantverk/ konst. Här kan man också pruta efter förmåga.

Runt cigarrbutiker och cigarrfabriker flockas folk som vill sälja cigarrer. Det kan vara lockande då priserna ligger långt under butikernas. Vår bestämda uppmaning är att inte köpa av dessa ambulerande försäljare. Du får inte den vara du betalar för. Oftast är det billig tobak som sopats ihop och förpackats snyggt. Dessutom uppmuntrar du svarta-börshandel, dagdriveri och, ifall cigarrerna mot förmodan är äkta, stöld. Det är inte ansvarsfull turism. De priser butikerna erbjuder är ungefär hälften av vad det kostar i Sverige.

Kuba har en egen modeindustri, La Maison, som finns i bland annat Havanna och Santiago. De säljer främst färggranna sommarkläder. Man har också bra egentillverkad kosmetika och parfymer. Kan köpas vid avresan på José Martí-flygplatsen. Också utbudet av sprit, kläder, tobaksvaror, mediciner, böcker, DVD (filmerna har undertexter på t.ex. engelska) etc. är rikligt i avgångshallen.

Numera förväntar sig de som jobbar inom turistsektorn dricks. Visst bör man ge dricks för bra service, vänligt bemötande osv. Men överdriv inte – 1 CUC är mycket pengar på Kuba! Nöjer sig vederbörande inte exempelvis med 0,50 CUC behöver du inte ge någonting alls. Betala inte för något du inte bett om. Tänk gärna på dem som normalt inte får dricks. De som arbetar inom turismen hör till de som har det materiellt sett bäst på Kuba.

Många vill ta med sig presenter till Kuba. Kom ihåg att det mesta går att köpa i landet om man har pengar. Men svenska almanackor med svensk sommar och snöbilder finns inte på Kuba, inte heller prylar eller böcker med bilder på älgar och renar. Solidaritetsaffischer väcker intresse. Många svenska osthyvlar och potatisskalare har blivit nyttiga presenter i Kuba.

Uppskattat är också märkeskläder och träningsskor (även begagnade om de är rena och snygga), T-skjortor med tryck. Också skor, kläder – företrädesvis till barn och ungdom! INGA vinterkläder!

Te, kryddor, USB-minnen, datautrustning, begagnade laptops och andra tekniska attiraljer. Hela och fungerande! Mobiltelefoner (inte operatörslåsta och fungerande, helst i ursprungsläge). Kontorsmaterial, inklusive pennor. Ryggsäckar, skolmaterial, räknedosor. Kreativt material som papper, färgpennor, tyger, garn, penslar (stora och små), akrylatfärg, etc. Spanska eller engelska pocketböcker, rakhyvlar, hygienartiklar och sötsaker till barn är annat som brukar uppskattas. Lakan och handdukar, sjukvårdsmaterial, reflexer, batterier, ficklampor.

Är man innan eller efter resan motiverad att göra en mer genomtänkt insats kan man bidra till penninginsamlingen Mediciner för Kuba Pg 23 57 15-0, Swish 1231823772, som Svensk-Kubanska Föreningen driver sedan många år. Insamlingen visar på den grymma blockad som gjort det nödvändigt för Kuba att tillverka det mesta av sina läkemedel själv. Mer om Mediciner för Kuba och andra solidaritetsaktiviteter finns på hemsidan.