Solidaritetsorden och Vänskapsmedalj

Vänskapsmedaljen till Gail Walker, Präster för Fred
President Díaz-Canel överlämnar Vänskapsmedaljen till Gail Walker. Foto: @PresidenciaCuba.

Kubas president överlämnar Solidaritetsorden till Präster för Fred och Vänskapsmedaljen till Gail Walker

Kubas president Miguel Díaz-Canel Bermúdez överlämnade på måndagen Solidaritetsorden till Präster för Freds Vänskapskaravan och Vänskapsmedaljen till Gail Walker, arvtagare efter sin far Lucius Walker.

Det högtidliga erkännandet ägde rum i Cienfuegos, som en del av ett möte med cirka 200 solidaritetsvänner som deltar i aktiviteter för att uppmärksamma den 26 juli, rapporterade presidenten på sitt Twitterkonto.

”Det är med djup tacksamhet som jag tar emot detta fina pris”, säger Gail Walker.

Vänskapsmedaljen delas ut av Statsrådet (som representerar Folkmaktens Nationalförsamling mellan dess sammanträdesperioder) på förslag av Institutet för vänskap med folken (ICAP), som ett erkännande av solidariteten med Kuba och ett villkorslöst försvar av den kubanska revolutionen.

Solidaritetsorden delas också ut av Statsrådet.

Vid mötet deltog medlemmar från fyra solidaritetsprojekt som under åren har gett revolutionen sitt uppriktiga stöd: Präster för Freds Vänskapskaravan, Juan Rius Rivera-brigaden från Puerto Rico, Party for Socialism and Liberation från USA och Venceremos-brigaden också från USA.

Díaz-Canel uttalade sig mycket känslosamt till deltagarna, som han tackade för det permanenta och systematiska stöd som de har erbjudit i årtionden. Han sade att detta möte äger rum på en för Kuba viktig dag: upptakten till minnesdagen den 26 juli.

Efter att ha kommenterat erfarenheter han delat med solidaritetsvänner vid olika tillfällen i sitt liv tackade presidenten de unga US-amerikaner som i juni förra året med Folkets toppmöte i Los Angeles organiserade det verkliga Amerikanska toppmötet.

­–Det är ett privilegium och en ära att dela detta historiska ögonblick med Kuba, bekräftade Dorlimar Lebron Malave, representant för Präster för Freds Vänskapskaravan. Vi är fast beslutna att fortsätta kämpa för att få slut på USAs blockad, ett av mänsklighetens största folkmord.

–Covid-19-pandemin hindrade oss från att åka till Kuba i två år, men den stoppade inte solidariteten, den mångdubblade den, sade Milagros Rivera från Juan Rius Rivera-brigaden. Solidariteten med Kuba har aldrig varit och kommer aldrig att sättas i karantän.

Företrädare för Venceremos-brigaden och Partiet för Socialism och Befrielse försäkrade även de att de inte kommer att upphöra att kräva ett slut på försöken att förstöra revolutionen och på USA-regeringens orättvisa ekonomiska, kommersiella och finansiella blockad.

Cubadebate 220725  (Övers: Vaple)

Presidente cubano entrega Orden de la Solidaridad a Pastores por la Paz y Medalla de la Amistad a Gail Walker