Spanien: Fängelse för kritisk journalistik och solidaritetsarbete?

Spanien, Cubainformación
José Manzaneda på Brysseltribunalen om blockaden. Foto: Yaimi Ravelo / Cuba en Resumen

Fängelse för Cubainformacións kritiska journalistik och Euskadi-Cubas solidaritetsarbete?

Javier Larrondo, ordförande för ”anti-Castro”-organisationen Prisoners Defenders, har lämnat in en stämningsansökan för ärekränkning, förtal och hatbrott och yrkar på sex års fängelse och 50 000 euro i ersättning av José Manzaneda, samordnare för Cubainformación, och den baskiska föreningen Euskadi-Cuba, som 2020 innehade äganderätten till domänen www.cubainformacion.tv. Rättegången kommer inom kort att hållas i Madrid.

I oktober 2020 publicerade Cubainformación rapporten Crear una crisis sanitaria en Cuba: objetivo de la guerra contra su cooperación médica *) [Att skapa en hälsovårdskris på Kuba – målet för kriget mot landets medicinska bistånd], som beskrev Prisoners Defenders arbete, i samordning med USAs utrikesdepartement, i ett försök att förstöra Kubas medicinska samarbetsavtal med många länder. Ett av målen skulle enligt rapporten vara att på hälsoområdet tillämpa den ekonomiska blockaden mot ön, och skära av de inkomster som hälsoministeriet får från medicinska avtal i vissa länder – bara vissa, eftersom Havanna för de fattigaste står för alla kostnader – och som används till att finansiera en del av Kubas eget hälsosystem i ett situation med allvarliga sanktioner från Washington. Den nuvarande bristen på läkemedel på Kuba är en direkt konsekvens av dessa.

Blockaden mot Kuba: en krigshandling
Många akademiker och FN-specialister betecknar USAs blockad mot Kuba som en ”krigshandling”, till och med som ett ”brott mot mänskligheten”, med otaliga offer som följd. På grund av sitt direkta deltagande i denna blockad, och på grund av sitt offentliga rättfärdigande i media, hävdades i artikelns första version att Javier Larrondo, ”liksom Marco Rubio och Donald Trump, är en krigsförbrytare”.

Den som läser (eller lyssnar på) artikeln inser mycket väl att uttrycket är en journalistisk överdrift som syftar på ”brottslingar i kriget mot medicinskt samarbete” eller ”i det ekonomiska kriget” mot Kuba, och inte i ett deklarerat militärt krig. I vilket fall som helst drogs uttrycket, som vanligtvis inte ingår i mediets mer måttfulla stil, tillbaka efter några dagar vid en av de sedvanliga redaktionella granskningarna. Men till vår förvåning fick vi en vecka senare ett fax som meddelade att en stämning inlämnats.

Europeiska medel för att ”destabilisera Europa och Spanien”
Kort därefter publicerade medier som ABC, El Correo och El Nuevo Herald delar av ett pressmeddelande från Prisoners Defenders, som bland annat påstod att Euskadi-Cuba får ”europeiska medel (…) för att underminera institutioner och destabilisera (…) Europa och Spanien”. Ingen ytterligare kommentar.

Denna stämningsansökan angriper en organisation och ett medieföretag inom den internationella rörelsen för solidaritet med Kuba, och försöker åstadkomma ekonomisk skada både på det utvecklingssamarbete som bedrivs av Euskadi-Cuba och, framför allt, censurera Cubainformación som är en kritisk och obekväm röst.

Men de kommer inte att lyckas. Vi kommer att fortsätta att fördöma blockaden mot Kuba som ett krigsbrott och att stödja det kubanska folket med all möjlig solidaritet. Solidaritet kommer även Cubainformación och Euskadi-Cuba att behöva under de kommande månaderna, inför det som enligt vår mening är en attack mot samarbete och pressfriheten.

Cubainformación 231124 / cv

¿Encarcelar el periodismo crítico de Cubainformación y la cooperación solidaria de Euskadi-Cuba?

*) Artikeln finns även på bl.a. engelska, både i text och på video (välj språk på undertexter).

Läs mer: Internationella tribunalen mot blockaden avkunnar dom