Spänt i Caracas

En av många demonstrationer för regeringen. Oppositionen misslyckades med att samla några massor den gångna helgen.

Journalisten Marco Teruggi skriver i argentinska Pagina 12 att helgen i Venezuela präglades av spänning inför demonstrationerna. Högerledaren Guaido hade kallat till vad han menade var den slutliga striden i ”Operación Libertad”. Efter flera veckor av kontinuerliga strömavbrott och problem med vatten räknade oppositionen med att kanalisera missnöjet för ett avgörande slag och demonstrera ända fram till presidentpalatset Miraflores. Guaido samlade oppositionen i östra Caracas. Men mer hände det inte.

Guaidos tal handlade om att fortsätta organisera sig i de s k ”frihetskommandon”. Sen förklarade han varför Elliot Abrams sagt att USA:s intervention i landet inte var möjlig just nu. ”Våra allierade har sagt att det är för tidigt, de sa inte att de inte kan, men det är för tidigt, för som vi har sagt ansvarsfullt har vi en plan för att bygga upp kapaciteten” och frågade retoriskt ”ska vi vänta eller fortsätta vara aktiva på gatorna i Venezuela? ” Därefter hänvisade han till planen för de kommande tre dagarna, måndag träffar han offentliganställda och det blir en ny protestdag på onsdag. Slutligen sa Guaido att ett ”världsmöte” kommer att hållas för att visa det internationella stödet.

Chavismen anordnade flera demonstrationer och i Caracas gick demonstrationerna till presidentpalatset Miraflores. Maduro pratade om attackerna mot elsystemet som en del av högerns sabotageplan. De trodde inte folket skulle orka med detta krig, sa Maduro. Han uppmanade till att fortsätta bygga upp den folkliga organiseringen för att hitta gemensamma lösningar på de nuvarande svårigheterna och sabotagen. Han uppmanade demonstranterna att gå med i de kommunala råden och bilda fredskommittéer i alla bostadsområden.

Vid slutet av sitt tal sa Maduro att han vill ha en dialog med oppositionen. Han bad Mexiko, Uruguay, Bolivia och de karibiska länderna i Caricom om hjälp för att återuppta initiativet med en dialog mellan regeringen och oppositionen.

NordicVene190408

Manifestaciones opuestas que marcan un empate inestable