Storbritannien insyltad i kuppförsöket mot Venezuela

Guaido t.h. med representant för brittiska regeringen. Det är i utlandet Guaido hämtar allt sitt stöd. Hemma i Venezuela är han hjärtligt avskydd. Foto: The Canary

Storbritannien insyltad i kuppförsöket mot Venezuela

Dokument som publiceras i den brittiska tidningen The Canary avslöjar Storbritanniens inblandning i destabilisering och kuppförsök i Venezuela. Enligt tidningen hade Storbritannien lovats ta del i ”återuppbyggnaden” av Venezuela efter att Maduro hade fallit. I de hemliga möten som hållits mellan den venezolanska oppositionen och den brittiska regeringen har man varit överens om att främja brittiska intressen efter regimskiftet. Under de senaste 16 månaderna har den brittiska regeringen konsekvent stött den självutnämnde Juan Guaidós försök att störta Maduro. I slutet av januari 2019 uppmanade Storbritanniens utrikesministeriet Bank of England att ge Guaidó tillgång till venezolanska guldreserver (värda 1,2 miljarder pund) som Storbritannien beslagtagit.

I januari i år reste Guaidó till London för att träffa den brittiska regeringen och dokumenten avslöjar att inom utrikesministeriet finns en specialenhet som ägnar sig åt ”återuppbyggnaden” av Venezuela. Vid sitt besök i Storbritannien träffade Guaidó utrikesministern Dominic Raab, minister för Amerika Christopher Pincher och direktören för Amerikaenheten på utrikesministeriet Hugo Shorter. En annan viktig aktör är John Saville, chefen för britternas hemliga grupp för Venezuela-återuppbyggnad. Saville var tidigare Storbritanniens ambassadör i Venezuela (2014-2017) och har goda kontakter med USA-administrationen.

Enligt The Canary har den brittiska regeringen haft nära samarbete med Vanessa Neumann, Guaidós utsedda företrädare i Storbritannien med nära kopplingar till underrättelsetjänster. Neumann har tidigare förekommit i olika event som underrättelseanalytiker. Hon är också VD för kommunikationsföretaget Asymmetrica Limited. I ledningen för Asymmetrica finns Alec Bierbauer och Michael Marks som är nära kopplade till USA:s underrättelsetjänster. Bierbauer var en central figur i utvecklingen av Washingtons drönarkrigsprogram och Marks har i många år arbetat med USA:s underrättelse- och specialoperationer, bland annat i Nicaragua till Afghanistan.

Nordic Vene 200514

En detaljerad artikel finner du i nedanstående länk:

Revealed: Secretive British unit planning for ”reconstruction” of Venezuela

KAMPANJ, KAMPANJ, KAMPANJ!

Under pandemikrisen skärper USA aggressionen mot Kuba och Venezuela. Allt för att framkalla desperation, nöd och död. 

Samtidigt ökar den världsomfattande solidariteten. Krav höjs från regeringar, påven, parlamentsledamöter, FN och andra organisationer samt från vanligt folk på ett slut på blockaden, åtminstone under pandemin. Hjälp till att öka trycket på USA!

Bli en del av denna solidaritetsrörelse!

SKRIV DITT NAMN MED KRAV PÅ SLUT PÅ BLOCKADEN! UPPMANA ANDRA ATT GÖRA DET!

KLICKA HÄR SÅ KOMMER DU TILL NAMNINSAMLINGEN!
OM DU HAR MÖJLIGHET – GE ETT BIDRAG TILL MEDICININSAMLINGEN! PENGARNA GÅR TILL MEDICINSK UTRUSTNING.

Pg 23 57 15 – 0

Swish 123 182 37 72