Kubas ambassad i Washington attackeras. USA utnämner Kuba till terroriststat.

USA, den ledande terroriststaten, anklagar sitt offer för terrorism. Obs: Fotot är inte från ambassadattacken

Kubas ambassad i Washington attackeras. USA kallar Kuba för terrorister. 

I gryningen 30 april attackerades Kubas ambassad i Washington av en man som med en kulspruta besköt byggnaden. USA har inte bett Kuba om ursäkt, eller beklagat det inträffade. Istället har USA satt upp Kuba på listan över länder som stöder terrorism! Är det en tillfällighet att ordet ”hyckleri” dyker upp i skallen?

USA:s Utrikesdepartement gjorde sitt tillkännagivande samma dag som Kubas utrikesminister på en presskonferens anklagade USA:s regering för tystnad och medskyldighet till terroristattacken mot Kubas ambassad i Washington.

12 maj tillkännagav USA att Iran, Nordkorea, Syrien, Venezuela och Kuba sätts under Sektion 40A enligt lagen om vapenexport för att de ”inte fullt ut samarbetar” med USA:s ansträngningar mot terrorism.

På USA:s UD:s officiella hemsida förklaras att detta är första gången som Kuba sätts upp på listan sedan det ströks 2015. Det skedde efter att de diplomatiska förbindelserna mellan länderna återupptagits under Barack Obama och Raul Castro.

Det som inte står på hemsidan är att detta sker samma dag som Kubas utrikesminister Bruno Rodriguez Parilla på en presskonferens kallade USA:s regering för medskyldigt till terroristattacken mot Kubas ambassad i gryningen 30 april. Det genom sin tystnad om attacken och genom den fientliga atmosfär som skapar grogrund för terroraktioner.

Länder som finns på listan förbjuds att köpa varor som kan användas i Kubas, eller de andra ländernas försvar. USA anklagar Kuba för att ”inte stödja Colombias ansträngningar att uppnå fred, säkerhet samt rättvisa och varaktiga möjligheter för sitt folk.”

USA ignorerar det faktum att Kuba stödde och övervakade förhandlingarna mellan FARC, Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia, och Colombias regering för att nå ett fredsavtal. [Vad gäller de nu strandade förhandlingarna mellan ELN-gerillan och Colombias regering följer Kuba strikt de paragrafer som fastställts av parterna ifall förhandlingarna skulle upphöra].

Dessutom nämner USA bland sina anklagelser mot Kuba att ön härbärgerar flera rymlingar från den ”amerikanska rättvisan”. Kubas utrikesminister har tydligt förklarat (i en deklaration från april 2014) att ingen av dessa ”rymlingar” är anklagade för terrorism. ”Till några av dessa medborgare har vi gett asyl, medan andra som begått brott har dömts och straffats. De har efter avtjänat straff beslutat sig för att stanna i Kuba.”

I denna deklaration, som utfärdades när USA förra gången inkluderade Kuba på sin svarta lista, förklarade Kubas utrikesministerium:

”Kubas regering bekräftar att dess territorium aldrig använts varken för att härbärgera terrorister från något håll, eller för att organisera, finansiera eller genomföra terroristaktioner mot något land i världen, inklusive USA. På samma sätt fördömer och förkastar vi ovillkorligt varje akt av terrorism, var det än må förekomma, oavsett under vilka villkor och vilka motiv som ligger bakom.”

”Det är USA:s regering som använder sig av statsterrorism som ett vapen mot länder som opponerar sig mot dess dominans. Det är USA som använder förkastliga metoder som tortyr och som använder avancerad militär teknologi, inklusive drönare för att utomrättsligt avrätta förmodade terrorister, inklusive USA-medborgare. Detta har dessutom orsakat ett stort antal oskyldiga dödade bland civilbefolkningen.”

Det var 1982 som dåvarande president Ronald Reagan godtyckligt satte upp Kuba på denna lista för landets stöd för den revolutionära saken i Latinamerika och världen. Kuba fick vänta i 33 år innan USA rättvist avlägsnade vårt land i maj 2015 från listan över länder som främjar internationell terrorism.

I en deklaration som publicerades i Granma 2015 förklarades att under dessa drygt 30 år spelade det ingen roll att Kuba ratificerade alla internationella avtal om terrorism som FN förde fram, inte heller ville USA:s regering samarbeta mot terrorism, inte heller att Kuba kunde framlägga bevis på hur landet varit offer för hundratals terroristattacker som orsakat nästan 4 000 personers död.

2015 publicerade vi texten ”Vad innebär det att anklagas för att stödja terrorism?”. I texten förklaras att det har flera konsekvenser när det gäller restriktioner i export, utvecklingshjälp, krediter och annat.

Banker i andra länder är motvilliga till att genomföra transaktioner med länder som finns på listan på grund av rädsla för sanktioner från Washington. Vi påminner till exempel om den franska banken BNP Paribas som 2013 tvingades betala över åtta miljarder dollar (!) för att ha genomfört transaktioner med Sudan, Iran och Kuba.

När det gäller Kuba och de ekonomiska förlusterna det innebär att vara med på listan så innefattas det i den omfattande blockaden. Det som förbjuds av att vara med på listan är inte heller tillåtet på grund av de övriga sanktionerna. Oavsett detta är det orättvist att Kuba finns på denna lista och det har i andra sammanhang tjänat till att intensifiera de ekonomiska åtgärderna mot ön.

Detta har lett till en förföljelse och trakasserier av alla våra finansiella transaktioner oavsett var i världen. Det visar sig i att banker inte vill verka i Kuba då de döms till mångmiljonböter av USA. Det är en extraterritoriell tillämpning av regler i USA, som påtvingar andra länder sina egna lagar.

EE.UU. incluyó a Cuba en difamadora y selectiva lista de países que no colaboran con la lucha antiterrorista

Granma 200513

KAMPANJ, KAMPANJ, KAMPANJ!

Under pandemikrisen skärper USA aggressionen mot Kuba och Venezuela. Allt för att framkalla desperation, nöd och död.

Samtidigt ökar den världsomfattande solidariteten. Krav höjs från regeringar, påven, parlamentsledamöter, FN och andra organisationer samt från vanligt folk på ett slut på blockaden, åtminstone under pandemin. Hjälp till att öka trycket på USA! Bli en del av denna solidaritetsrörelse!

SKRIV DITT NAMN MED KRAV PÅ SLUT PÅ BLOCKADEN! UPPMANA ANDRA ATT GÖRA DET!

KLICKA HÄR SÅ KOMMER DU TILL NAMNINSAMLINGEN!

OM DU HAR MÖJLIGHET – GE ETT BIDRAG TILL MEDICININSAMLINGEN! PENGARNA GÅR TILL MEDICINSK UTRUSTNING. 

Pg 23 57 15 – 0

Swish 123 182 37 72