Varför går det så bra för Kuba och så uselt för USA/Brasilien i kampen mot covid?

Varför går det så bra för Kuba och så uselt för USA/Brasilien i kampen mot covid?

I senaste numret av den ansedda medicinska tidskriften MEDICC Review (USA) analyseras Covid-19 i Kuba och övriga Amerika. Tidskriften hävdar att Kuba, och ytterligare några få länder i Latinamerika, sticker ut för att de lyckats hålla antalet döda på grund av Covid-19 väldigt låga. Detta står i stark kontrast till länder som USA, som toppar med 1,4 miljoner fall. Brasilien ligger högst i Sydamerika med närmare 200 000. I andra änden av skalan har vi den lilla karibiska ön Anguilla med bara tre fall.

Men viktigare än så är att några länder i regionen, bland dem Kuba, verkar göra ett bättre jobb för att platta ut kurvan. Medan USA har 412 fall och 24 döda per 100 000, så har Kuba och några andra runt 15 fall och färre än 1 död per 100 000.

Kubas framgångar tillskrivs omfattande förebyggande åtgärder för att upptäcka och behandla smittade, enligt MEDICC. En nyckelfaktor är Kubas 20 000 familjeläkare och sjuksköterskor, samt ytterligare 28 000 medicinstuderande, som går från dörr till dörr i syfte att upptäcka nya fall och att följa upp sådana som tillfrisknat.

Alicia Bárcena, chef för FN:s Ekonomiska Kommission för Latinamerika och Karibien (ECLAC), anser att ”åtgärder baserade på solidaritet och rättvisa där ingen lämnas utanför” är enda sättet att komma igenom krisen. En utmaning för Latinamerika som är världens mest ojämlika region.

Ledande kubanska forskare redogör i artikeln i detalj för 15 projekt som är på gång för att få fram nya metoder för diagnoser, behandling och vaccin.

I det aktuella numret av tidskriften ger också Dr Joaquin Morante, lung- och akutläkare från Bronx som utbildats i Kuba, en personlig redogörelse för dagar och nätter på ett allmänt sjukhus i New York.

Cuba Central Team 200515

12 May MEDICC Review Journal Now Online: CUBA, LATIN AMERICA WEIGH IN ON COVID-19

KAMPANJ, KAMPANJ, KAMPANJ!

Under pandemikrisen skärper USA aggressionen mot Kuba och Venezuela. Allt för att framkalla desperation, nöd och död.

Samtidigt ökar den världsomfattande solidariteten. Krav höjs från regeringar, påven, parlamentsledamöter, FN och andra organisationer samt från vanligt folk på ett slut på blockaden, åtminstone under pandemin. Hjälp till att öka trycket på USA!

Bli en del av denna solidaritetsrörelse!

SKRIV DITT NAMN MED KRAV PÅ SLUT PÅ BLOCKADEN! UPPMANA ANDRA ATT GÖRA DET!

KLICKA HÄR SÅ KOMMER DU TILL NAMNINSAMLINGEN!

OM DU HAR MÖJLIGHET – GE ETT BIDRAG TILL MEDICININSAMLINGEN! PENGARNA GÅR TILL MEDICINSK UTRUSTNING.

Pg 23 57 15 – 0

Swish 123 182 37 72