Svensk-Kubanska i uttalande om Colombia. Videoklipp.

Fredliga demonstranter bemöts med dödligt våld

Ovan: Polis vandaliserar för att skylla på demonstranterna. Nedan: Våldsapparatens massiva insatser mot fredliga demonstranter. Många har kallblodigt mördats.

 

Uttalande från Svensk-Kubanska Föreningen:

Allvarliga brott mot mänskliga rättigheter pågår i Colombia!

Svensk- Kubanska Föreningen uttrycker sin solidaritet med det kämpande colombianska folket som demonstrerat mot Duque-regimens nyliberala politik sedan 28 april.

Vi fördömer våldsapparatens övergrepp mot personer som fredligt uttrycker sina krav på grundläggande rättigheter och protesterar mot den nyliberala politiken som berikar oligarkin och utarmar folket. Protesterna har tvingat regimen att dra tillbaka sin skattereform, riktad mot de fattiga. Det är en seger som visar folkets styrka när alla enar sig för att bekämpa orättvisor och övergrepp.

Vi ser med förfäran videoupptagningar på hur våldsapparaten genomför regelrätta avrättningar av obeväpnade personer. Likaså civilklädda poliser som skjuter skarpt mot folket. Polisen, armén och kravallpolisen ESMAD använder pansarfordon, skjutvapen och tung utrustning för att kväsa protesterna.

Alla humanitära krafter bör höja sina röster för att hindra de fortsatta övergreppen från en hänsynslös regim som under de 11 dagarna sedan protesterna började enlig människorättsorganisationen INDEPAZ dödat 47 personer, skjutit mot ögonen på 28, ofredat 12  sexuellt, skadat närmare 1 000 och gripit hundratals. 548 personer rapporteras försvunna. 

Svensk-Kubanska Föreningen fördömer också den svenska regeringen som, istället för att kraftfullt ta avstånd från den colombianska regimens blodiga massakrer, fortsätter sina samtal om vapenförsäljning av JAS-39 Gripen till det våldsdrabbade landet. Till råga på allt så betecknar utrikeshandels-minister Anna Hallberg den djupt diskrediterade colombianska krigsmakten som en viktig samarbetspartner för att genomföra fredsavtalet från 2016. När faktum är, uppenbart för alla, att denna krigsmakt är en av de krafter som systematiskt saboterat avtalet.

Stoppa våldet i Colombia!

Stoppa morden av protesterande, sociala ledare, fackföreningskämpar, ursprungsbefolkning, människorättsföreträdare och demobiliserade gerillasoldater!

Demokrati och mänskliga rättigheter till folket i Colombia!

Stoppa all försäljning av svenska vapen till mördarregimen i Colombia!

Svensk-Kubanska Föreningen 2021-05- 09

Gillar du det Svensk-Kubanska Föreningen gör?

Vill du bidra till kampen mot den omänskliga blockaden?

Swisha en 20:a eller valfri summa till

123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Ett ännu mer betydelsefullt stöd är medlemskap!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)