Terroristaktioner i Kuba planläggs i USA

Ill: Razones de Cuba

Terroristaktioner i Kuba planläggs i USA

Terroristhandlingar mot kubanska institutioner fortsätter än idag att planeras från utlandet i syfte att undergräva medborgarnas säkerhet och lugn och omstörta den revolutionära processen på ön.

Ett reportage som sändes i den nationella televisionen på fredagen redogjorde för attacker med molotovcocktails som nyligen utförts mot domstolsarkivet i kommunen Centro Habana och provinskontoret för Kommittéerna för revolutionens försvar (CDR), båda i huvudstaden.

Lázaro García, gärningsmannen till de båda brotten, erkände när han tillfångatogs att han via sociala medier fått kontakt med Willy González och Alfredo González, som är bosatta i USA, och att de hade instruerat honom att vandalisera olika anläggningar.

Det rörde sig bland annat om statliga enheter, massorganisationers lokaler, avlägsna polisstationer, domstolar och advokatkontor.

García avslöjade i tv-reportaget att hans sponsorer beslutade från USA var attackerna skulle utföras och hur de skulle betalas, utifrån hans förslag på platser att attackera och ”underrättelsearbete” med fotografier som han skickade till dem.

De planerade också propagandaåtgärder/graffiti, sabotage mot kraftledningar i Havanna och mot solcellsparker i provinserna Camagüey och närliggande Santiago de Cuba och Holguín.

I tv-reportaget återkommer ständigt namn som Willy González, Manuel Milanés, Amijaíl Sánchez, alla kubaner som bor i USA, under utredningarna.

Prensa Latina 220923

 

/…/ Anti-kubanska smågrupper försöker rekrytera personer på Kuba som kan utföra terroristhandlingar i landet, med finansiering från USA. Här avslöjar vi en kontrarevolutionär koppling mellan Nya Kubanska Beväpnade Nationen (NNCA, Nueva Nación Cubana en Armas) och ”influencern” Manuel Milanés.

NNCA har tidigare omnämnts i tv. Dess främsta ledare är Willy González och Kiki Naranjo, båda bosatta i USA. De uppviglar till ett krig på kubanskt territorium, för vilket de samlar in vapen och tränar paramilitärer i USA.

I detta sammanhang framträder Amijail Sánchez González, med Alfredo González som sin falska profil, som via sociala medier rekryterar personer som ska begå sabotagehandlingar på Kuba. Manuel Milanés Pizoner klassificeras däremot som en influencer på sociala medier. Han sprider falska nyheter och förvränger bilden av den kubanska verkligheten. Han främjar den kontrarevolutionära organisationen Kuba Först, Cuba Primero, och har under de senaste månaderna haft nära kopplingar till den våldsamma och terroristiska flygeln av kubaner i USA. Han bor i Miami sedan 2017. /…/

Var detta fiendepropaganda? Sabotagehandlingar? Terrorhandlingar? Domstolarna är inrättade i enlighet med grundlagen och de rättsliga förfaranden som gäller i landet, med alla juridiska garantier och i det kubanska folkets namn, och de kommer att skipa rättvisa vid lämplig tidpunkt.

Detta anti-kubanska nätverk sparar inga finansiella medel för att förstöra den konstitutionella ordningen på Kuba och hota öns invånare till livet.

Video på spanska där den anhållne själv berättar

Razones de Cuba 220924 
/red: cv

Revelan acciones terroristas fraguadas contra Cuba desde EEUU
Entramado subversivo radicado en Estados Unidos orienta y financia acciones terroristas en Cuba