Vem är den verkliga terroristen?

 

Att bestraffa Kuba: den själviska listan över ”statliga sponsorer av terrorism”

I dag kräver bil- och cykelkaravaner i många städer i USA med rätta att Kuba ska tas bort från State Departments lista över ”stater som sponsrar terrorism”.

Visste du att det fanns en sådan?

Varje president utser en utrikesminister. Nu är det Antony Blinken; före honom var det Mike Pompeo, och under Obama var det John Kerry och Hillary Clinton. Och presidenten kan genom utrikesministern sätta upp länder på denna lista eller ta bort dem. Så godtyckligt är det.

Som en avskedssmäll mot Kuba fördömde Trump-administrationen Kuba ännu en gång den 12 januari 2021, bara åtta dagar innan Joe Biden tillträdde som president. Och Biden har låtit det stå kvar, även om han kan göra undantag från bestämmelser eller besluta att ta bort Kuba från listan helt och hållet.

Det får automatiska konsekvenser, inte bara för det land som sätts upp på ”stygga” listan, utan även för andra länder, företag och till och med enskilda personer. På utrikesdepartementets webbplats står det att sanktionerna ”omfattar begränsningar av USAs bistånd, förbud mot försvarsexport och -försäljning, vissa kontroller av export av produkter med dubbla användningsområden samt diverse finansiella och andra restriktioner”.

Okej, USA kommer inte att ge bistånd eller sälja vapen eller exportera ”produkter med dubbla användningsområden” – som när Washington blockerade klor för att rena vatten i Irak när det landet stod på ”listan”, eller när man tyckte att Präster för fred och Vänskapskaravanens skolbussar och brödrostar var möjliga ”produkter med dubbla användningsområden”!

Men låt oss titta på ”diverse och andra restriktioner”. Ytterligare ”sanktionslagar som bestraffar personer och länder som ägnar sig åt viss handel med statliga sponsorer” aktiveras.

Om ett relativt litet land som Kuba vill köpa respiratorer eller annan medicinsk utrustning, råmaterial till sina livräddande vacciner eller vad som helst på den internationella marknaden, vem kommer då att handla med det när det hotas av USA?

Det finns gott om exempel på megaböter som USA har tagit ut mot utländska storbanker, företag som Honda och till och med Airbnb. Är det värt risken att irritera Onkel Sam för att handla med en liten marknad med 11 miljoner människor?

Man kan inte veta vad mer som aktiveras, bara genom att sätta ett land på ”listan”, förrän man drabbas. Om brittiska medborgare semestrar i Varadero, snorklar eller njuter av en resa för fågelskådare eller cigarrkännare – helt lagligt i deras land, till skillnad från USA – får de en överraskning om de vill besöka USA.

USA utesluter dessa personer från att använda programmet för viseringsundantag (ESTA) bara för att de har njutit av en kubansk strand. Det kan hända att de inte får tid för en visumintervju på flera månader.

Till och med amerikanska delstater har automatiska lagar som förbjuder försäljning till länder på ”listan”.

Vem är den verkliga terroristen?

Vad ger USA befogenhet att kalla någon för terrorist?

Kuba röstades återigen in som medlem i FNs Kommission för mänskliga rättigheter. En kubansk kvinna fick flest röster för Konventionen om avskaffande av all slags diskriminering av kvinnor (CEDAW). Den 2 och 3 november kommer FNs generalförsamling återigen att uppmana USA att upphöra med sitt ensidiga krig mot Kuba – vilket man har gjort i 30 år.

Politiker som är för en blockad försöker använda det skrämmande ordet ”terrorism” för att hindra folk från att söka fakta. Är det verkligen terrorism att hjälpa till att stoppa den rasistiska sydafrikanska apartheidregimen? Var det fel att ge skydd åt Assata Shakur i en tid då polisen och dess agenter mördade svarta ledare som Fred Hampton, Mark Clark, Malcolm X och Martin Luther King Jr. Var det fel att stå värd för fredssamtal för att få slut på inbördeskriget i Colombia? Dessa är några av de ursäkter som ges för att avleda från de verkliga skälen, nämligen att få ner Kuba på knä.

Kuba uppnådde självständighet och suveränitet genom en revolution. Kuba prioriterar mänskliga behov och utveckling, inte att exploatera arbetare för att göra en handfull miljardärer rika. Kuba har inga godsägare eller giriga bankirer. I stället för att begränsa rättigheter utökar Kuba rättigheter, samråd och deltagande.

Jämför Kubas folkomröstning om ny familjelag som äger rum i dag [25 september] med upphävande av Roe v. Wade I USAs högsta domstol som förnekar rätten att bestämma över sin egen kropp – den mest grundläggande av de mänskliga rättigheterna.

Will the Real Terrorist Please Stand Up? Titeln på den dokumentärfilm som Saul Landau gjorde när världen kämpade för att befria de 5 kubanerna från USAs fängelser verkade irrelevant den 17 december 2014, när USA beslutade att byta strategi så att Gerardo Hernández, Ramón Labañino och Antonio Guerrero, de tre sista kubanska hjältarna, kunde flyga hem.

Men efter den 12 januari 2021 blev det viktigt att granska historien om den USA-sponsrade terrorismen mot Kuba och dess vänner.

Det är viktigt att notera att Kuba aldrig har angripit eller hotat USA. Kuba har aldrig placerat bomber på hotell, skjutit bazookas mot FN eller mördat diplomater på New Yorks eller Washingtons gator, aldrig spridit biologiska gifter eller försökt mörda politiska ledare. Det var faktiskt information från den kubanska underrättelsetjänsten som förhindrade mordet på president Ronald Reagan i North Carolina.

Alla de aktioner som beskrivs ovan utfördes emellertid av USA och dess agenter mot Kuba.

Den 6 oktober, årsdagen av bombningen av ett kommersiellt flygplan i luften, kommer att uppmärksammas i Barbados med ett renoverat minnesmärke över Cubana Flight 455 och de 73 personer som dog. Luis Posada Carilles, som levde hela sitt liv som en fri man i USA, organiserade och betalade detta massmord.

Samtidigt antar samhällen runt om i USA resolutioner där man efterlyser bättre förbindelser med Kuba. Senast uppmanade kommunfullmäktige i Willimantic, Connecticut, USA att upphöra med blockaden i en omröstning med rösterna 7-2.

Det är troligt att det förhållandet skulle kunna tillämpas på hela USA, där resolutioner som representerar mer än 41 miljoner invånare har antagits i fackföreningar och stadsfullmäktige, delstatliga lagstiftande församlingar, skolstyrelser och landstingskommittéer. Detta är en tydlig indikation på att majoriteten av människorna i USA vill ha normala förbindelser med Kuba.

Ett litet men viktigt första steg mot rättvisa är att president Biden tar bort Kuba från denna eländiga och egennyttiga lista. Han bör göra det nu.

Samtidigt som vi stöder de heroiska månatliga karavanerna av Puentes de Amor genom Miamis gator genom att skapa stödåtgärder i våra lokalsamhällen den sista helgen i varje månad, måste vi fortsätta att höja kravet på att Kuba ska strykas från listan tillsammans med att blockaden ska hävas.

Vi uppmuntrar alla som stöder Kuba att komma till New York City helgen före omröstningen i FN, 29-30 oktober.

Cheryl LaBash, Resumen Latinoamericano 220925
/cv

Punishing Cuba: the Self-Serving ‘State Sponsors of Terror’ List

Cheryl LaBash är en aktivist, journalist och medordförande för National Network on Cuba (NNOC).