Tjernobyl och Kuba- hemlighetsmakeri?

Kuba har gratis behandlat tusentals offer efter kärnkraftsolyckan i Tjernobyl. Foto: Juan Luis Aguilera

Tjernobyl har fått förnyad aktualitet i och med den uppmärksammade TV-serien. En nyttig påminnelse.

Kuba är det enda land som gratis och massivt vårdade offren för katastrofen i Tjernobyl. Mellan 1990 och 2016 vårdades 26 000 personer, de flesta barn, på ön.

Artiklar från den kubanska pressen i juli 1990 visar hur Fidel Castro tar emot de första barnen från Tjernobyl. Under årens lopp har tiotals reportage och artiklar publicerats om insatsen. Dokumentärfilmer har gjorts och förra året presenterades en spelfilm, ”En översättare”, i Havanna. [tilläggas kan att många studiebesök gjordes i badorten Tarara, där barnen bodde och behandlades]

Men det finns de som inte vill veta något. I CNN Chile kan man läsa att Kuba spelade ”en hemlig roll” med detta solidariska stöd. Det sägs att ”programmet hölls dolt på grund av den kubanska revolutionen och kraven från den sovjetiska makten”. Var får de allt ifrån? Var får CNN uppgiften ifrån att ”den kubanska hjälpen” skulle vara ”hemlig”.

”El Confidencial” ger en annan bild. Här sägs det att ”på sin tid behandlades programmet diskret av den kubanska revolutionen kanske av politisk försiktighet, kanske av äkta solidarisk blygsamhet”. Och en tidigare kubansk diplomat tillägger: ”Fidel sade till mig ’jag vill inte göra affär av detta. Det handlar om en grundläggande plikt gentemot det sovjetiska folket. Vi gör det inte för att få reklam.’”

Det vill säga att Kuba gjorde detta gigantiska solidaritetsarbete, som man inte dolde – vilket framgår ovan – men inte heller ville utnyttja i propagandasyfte.

Den oncohematologiska behandlingen kostade Kuba fram till 2009 350 miljoner dollar enbart i mediciner. Och detta gjordes under den värsta ekonomiska krisen i Kuba, under den så kallade Specialperioden efter Sovjetunionens sammanbrott.

För några dagar sedan tillkännagavs att programmet ska återupptas, efter stoppet 2016. 50 barn reser till Kuba från Ukraina i år för behandling. [föräldrarna var utsatta för strålning och barnen har skador].

De internationella medierna har 26 000 vittnesmål: människor som förbättrat sin hälsa och i många fall räddat livet, tack vare Kuba. Tror någon att vi får läsa något om detta i CNN?

Cubainformacion 190613 (med utförliga källhänvisningar i originalet)

Chernóbil-Cuba: ¿un programa `secreto´ que ocupó portadas?