Trump förbereder OAS för intervention i Venezuela

Valen i Venezuela gick inte USA:s och högerns väg. Några bevis för valfusk har de inte heller denna gång lyckats lägga fram. Men det behövs inte, eftersom de har medier och politiker i sin hand.

I brist på en venezolansk opposition och en proteströrelse efter valet i maj, har USA alltmer tagit över ledningen för motståndet mot Maduro och Venezuela. Nu förbereder Trump ett beslut i OAS (OEA) för att avvisa presidentvalet i maj som legitimt och på det sättet bana väg för att upphäva Venezuelas medlemskap i OAS på grund av att landet ”bryter mot den demokratiska ordningen”. Venezuela har dock i april 2017 ansökt om utträde från OAS och skulle inte protestera om beslutsgången påskyndades. Istället tror experterna att USA:s agerande handlar mer om att öppna upp för möjligheten av att använda sig av OAS ”Carta democratica” som skulle kunna legitimera en ”humanitär intervention”.

USA:s ambassadör i OAS Carlos Trujillo sa igår att de nu säkrat de 24 röster (länder) som krävs för att få med frågan på OAS:s dagordning och även de 18 röster för att få igenom beslutet. Tidigare har USA misslyckats med att få ihop tillräckligt med röster mot Venezuela i OAS. Senaste fiaskot resulterade i att Trump i augusti 2017 startade Limagruppen med 13 högerstyrda latinamerikanska länder och Kanada. Bland dem finns Honduras och Guatemal,a som FN och andra internationella organ fördömt för allvarliga korruptionsproblem och omfattande valfusk. Denna konstitutionellt otydliga Limagruppen har snabbt fått en central roll för den latinamerikanska högern i regionen.

Nordic Vene 180604