Trump jävlas med kubanerna in i det sista

Foto: Gage Skidmore, CC BY-SA 2.0

USA medger inga undantag i blockaden, inte ens för humanitär hjälp

Från den 13 oktober har USA:s Transportdepartement DOT förbjudit alla charterflyg, såväl nordamerikanska som utländska, att utföra resor mellan USA och Kuba.

Förbudet avskaffar de undantag som tidigare fanns för ”auktoriserade charterflyg med akut medicinska-, sök- och räddningsuppdrag och andra flyg som ansågs ligga i USA:s intressen.” (Order från DOT 2020-8-4). DOT tog beslutet på uppmaning av USA:s Utrikesdepartement och utrikesminister Pompeo, vars order DOT följer ordagrant.

Två företag som kör taxiflyg har begärt undantag för att kunna flyga mellan Miami och Havanna. De två företagen, Skyway Enterprises, Inc. (Skyway) e IBC Airways, Inc. (IBC), intygar att deras flighter är av humanitär karaktär och att de därför bör få tillstånd. Skyways argumenterade att flighterna skulle tillåtas på grund av pandemin och den brist på mediciner och livsmedel det orsakat i Kuba.

DOT kontaktade UD för konsultation. USA:s UD hävdade att inga undantag skulle göras och att undantag inte låg i USA:s intresse. Därför har DOT utfärdat en order som nekar de begärda undantagen.

Man kan se detta på USA-regeringens sida https://www.transportation.gov/briefing-room/us-department-transportation-denies-exemptions-cuba-cargo-flights.

DOT har också, efter att Popmeo vägrat några tillåta undantag, förbjudit privata flygningar till Kuba. Det för att ytterligare öka USA:s ekonomiska påtryckningar. I augusti sa Pompeo att ”Castroregimen använder pengar från turistresor för att finansiera missbruk och inblandning i Venezuela. Vi kan inte tillåta att diktatorerna gynnas av resor från USA.”

USA-administrationen har skärpt såväl möjligheter till resor som möjligheter att skicka pengar till Kuba. USA straffar och förhindrar också distribution av bensin till ön. Det har blivit allt svårare för kubaner att besöka släktningar i Florida. Det då ambassaden i Havanna inte längre hanterar visumansökningar eftersom personalen är nedskuren till ett minimum efter påstådda mystiska sjukdomar bland personalen på ambassaden. [De så kallade akustiska attackerna, som visade sig vara lögn och som ingen längre talar om].

Biden sa under sin valkampanj att han kommer att ändra Kubapolitiken eftersom det orsakat ”skador på det kubanska folket och inte gjort något för att främja demokrati och mänskliga rättigheter.”

Cubainformacion 201120

EEUU deniega excepción de vuelos con carga humanitaria a Cuba

 

 

KAMPANJ, KAMPANJ, KAMPANJ!

Under pandemin skärper USA aggressionen mot Kuba och Venezuela. Allt för att framkalla desperation, nöd och död. 

Samtidigt ökar den världsomfattande solidariteten. Krav höjs från regeringar, påven, parlamentsledamöter, FN och andra organisationer, samt från vanligt folk på ett slut på blockaden. Likaså växer kravet, inte minst i länder där de kubanska medicinska läkarbrigaderna arbetar, att Henry Reevebrigaderna ska tilldelas Nobels Fredspris 2021! Hjälp till att öka trycket på USA!

Bli en del av denna solidaritetsrörelse!        

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Fredspriset: SKRIV DITT NAMN MED UPPMANINGEN ATT NOBELS FREDSPRIS 2021 SKA TILLDELAS DE KUBANSKA MEDICINSKA LÄKARBRIGADERNA, HENRY REEVE!

KLICKA HÄR SÅ KOMMER DU TILL NAMNINSAMLINGEN!

Bort med blockaden: SKRIV DITT NAMN MED KRAV PÅ SLUT PÅ BLOCKADEN!

KLICKA HÄR SÅ KOMMER DU TILL NAMNINSAMLINGEN!

Ekonomiskt bidrag: OM DU HAR MÖJLIGHET – GE ETT BIDRAG TILL MEDICIN-INSAMLINGEN! PENGARNA GÅR TILL MEDICINSK UTRUSTNING Pg 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72