Trump: Ryssland måste ut ur Venezuela, alla alternativ är öppna

Ryskt plan på Simón Bolívar-flygplatsen i Caracas © Reuters / Carlos Jasso

USAs president Donald Trump har varnat för att Ryssland måste ut ur Venezuela. Två plan med ryska trupper befinner sig för närvarande i det latinamerikanska landet i enlighet med ett samarbetsavtal från 2001.

Från Vita huset talade Trump också om att ”alla alternativ är öppna” när det gäller att få ut Ryssland ur Venezuela.

Runt 100 ryska trupper landade i Caracas på lördagen, i en uppvisning av stöd till president Nicolás Maduros regering. Detta orsakade bestörtning i Washington, och vicepresident Mike Pence kallade det en ”onödig provokation”.

Pence uppmanade också Ryssland att dra tillbaka sitt stöd till Maduro och ”stå med Juan Guaidó”, den Washington-sponsrade oppositionsledaren som i januari utropade sig till interimspresident.

Trump träffade på onsdagen Guaidós hustru, Fabiana Rosales, och lovade sitt stöd till maken. Efter att luften gått ur hans spel om presidentskapet, har Guaidó fortsatt att kritisera Maduros regering, och på tisdagen anklagade han den venezolanske ledaren för att bryta mot landets grundlag genom att välkomna de ryska trupperna.

Det ryska utrikesdepartementet insisterade dock på att truppernas ankomst genomfördes ”i strikt överensstämmelse med landets grundlag och med full respekt för dess juridiska normer”.

USAs regeringstjänstemän har upprepade gånger varnat Ryssland för att ingripa i maktkampen mellan Guaidó och Maduro. Nationella säkerhetsrådgivaren John Bolton twittrade på måndagen att ”USA inte kommer att tolerera fientliga utländska militära makters inblandning i den västra hemisfärens gemensamma mål om demokrati, säkerhet och rättsstatsprincipen.”

Boltons ord var ett eko av de som uttalades förra månaden av ordföranden för senatens försvarsutskott, Jim Inhofe (republikan från Iowa), som hotade med ”de åtgärder som krävs” om Ryssland skulle ingripa i ”vår hemisfär”.

RT 190327

Russia must get out of Venezuela, all options open – Trump